ua en ru

"Газпром нефть" має намір залучити синдикований 5-річний кредит на 1,5 млрд дол

ВАТ "Газпром нефть" підписало кредитну угоду про надання синдикованого забезпеченого п'ятирічного кредиту на 1,5 млрд дол. , говориться в повідомленні компанії, передає РБК.
"Як первинних провідних організаторів і Букраннером виступили банки The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Natixis SA і Sociеtе Gеnеrale", - говориться в повідомленні компанії. Вони також виступили андеррайтерами на суму 1 млрд дол.
За даними "Газпром нефти" спочатку сума кредиту складала 1 млрд дол., однак на момент завершення першої стадії синдикації вона була збільшена до 1,35 млрд дол., що було позитивно сприйнято ринком. На другій стадії сума кредиту була збільшена до 1,5 млрд дол., пояснили РБК в прес-службі "Газпром нефти".
У повідомленні уточнюється, що до операції як провідних організаторів, а також первинних кредиторів приєдналися Bayerische Landesbank, Crеdit Agricole Corporate and Investment Bank, HSBC Bank PLC; ING Bank NV, Nordea Bank, SMBC, Unicredit and WestLB AG. Найближчим часом буде розпочато процес спільної синдикації.
"Газпром нефть" має намір використовувати залучені кошти на загальнокорпоративні цілі, а також для рефінансування існуючої заборгованості. Процентна ставка за кредитом складе LIBOR плюс 2,1%.
Як повідомлялося раніше, короткострокові боргові зобов'язання ВАТ "Газпром нефть" за 2009 р. виросли на 11,3% в порівнянні з показником на кінець 2008 р. і склали 682 млн дол. З них 251 млн дол. - короткострокові зобов'язання "Газпром нефти" перед низкою російських і європейських банків, переважно підлягають виплаті в доларах США. Ставки по цих кредитах - плаваючі, вони варіюються від LIBOR/EURIBOR плюс 1,1% до LIBOR/EURIBOR плюс 5%. Довгострокові боргові зобов'язання "Газпром нефти" за 2009 р. виросли в 2,6 рази і склали 4,16 млрд дол. (за вирахуванням поточної частини, складовою 1,47 млрд дол.) проти 1,61 млрд дол. на 31 грудня 2008 р. При цьому на боргові зобов'язання за облігаціями припало 595 млн дол. (+19% до попереднього року), на банківські позики - 4,9 млрд дол. (91,1%). На інші позики припало 133 млн дол. (зростання в 8,3 рази). За станом на 31 грудня 2009 р. довгостроковий борг "Газпром нефти" перед низкою російських і міжнародних банків становив 569 млн дол. Ставки по цих кредитах варіюються від LIBOR/EURIBOR плюс 3,2% до фіксованих 6,6%.