ua en ru

"Газпром" не чекає серйозних санкцій від ЄС за порушення антимонопольних правил, - джерело

Антимонопольна перевірка комісії Євросоюзу, що запідозрила в порушеннях постачальників газу в Європу, включаючи російський "Газпром", може зайняти роки і не відіб'ється на діяльності концерну, повідомило Reuters джерело в "Газпромі". Максимальним покаранням, якщо провина "Газпрому" буде доведена, може стати штраф, вважає воно.
"ЄС будуть потрібні роки, щоб проаналізувати перевірки і прийти до якого-небудь рішення. Максимально, що може загрожувати - це штраф, якщо дійсно знайдуться якісь порушення", - сказало джерело.
Представник "Газпрому" Сергій Купріянов сказав Reuters, що концерн зробить офіційну заяву про перевірки з боку ЄС пізніше в середу.
У вівторок в рамках антимонопольного розслідування європейська штаб-квартира "Газпрому" в Берліні вже піддалася перевірці. Єврокомісія також перевірила партнерів, що купують газ у "Газпрому" в Європі, зокрема офіси польської PGNiG, німецької EON Ruhrgas і підрозділ німецької RWE в Чехії, повідомили в цих компаніях. Підставою для перевірок сталі підозри Єврокомісії в тому, що деякі фірми "можуть бути залучені в антиконкурентну діяльність, порушуючи антимонопольні правила ЄС, або вони володіють інформацією, що має відношення до такої практики".
Представники Єврокомісії повідомили, що розслідування сфокусовано на постачаннях природного газу в Центральну і Східну Європу і воно ведеться відносно фірм, задіяних у постачанні, транспортуванні та зберіганні природного газу.