ua en ru

"Газпром" не отримував від турецької сторони інформацію про можливе розірвання співробітництва

ТОВ "Газпром експорт" не отримало від свого турецького партнера компанії "Боташ" інформацію про те, яка його позиція щодо продовження контракту на постачання газу. Про це повідомили в "Газпром експорті".
"Саме "Боташ", а не Міністерство енергетики, є контрактною стороною, з якою "Газпром експорт" веде переговори", - прокоментували в експортній "дочці" ВАТ "Газпром" сьогоднішню заяву міністра енергетики та природних ресурсів Туреччини Танера Йилдиза.
Нагадаємо, Йилдиз заявив, що влада Туреччини може розірвати газові контракти з Росією, якщо ціна на вуглеводні не буде "істотно знижена".
Щорічний обсяг закуповуваного Туреччиною в Росії газу становить 30 млрд куб. м, що складає 64% споживаного країною "блакитного палива". Анкара вже зверталася до Москви з пропозицією знизити контрактні ціни, однак досягти компромісу за підсумками переговорів в Москві в березні 2011 р. турецького прем'єр-міністра Реджепа Тайіпа Ердогана і Президента РФ Дмитра Медведєва не вдалося.
За підсумками 2010 р. ВАТ "Газпром" поставило до Туреччини 18,01 млрд куб. м газу, у тому числі по газопроводу "Блакитний потік" - 8,07 млрд куб. м. Зазначимо, що контрактами передбачалася поставка 30 млрд куб. м (14 млрд - по західному коридору і 16 млрд - по "Блакитному потоку"). При цьому в договорі були позначені мінімальні обсяги закупівлі газу Анкарою з урахуванням впливу глобальної кризи на турецьку економіку, тобто країна могла скорочувати відбір газу до 75% без санкцій з боку "Газпрому".