ua en ru

"Газпром" почав об'єднання ОГК-6 і ОГК-2 на найбільшу в РФ за потужністю теплогенеруючу компанію

Ради директорів двох енергетичних "дочок" "Газпрому" затвердили параметри їх злиття в найбільшу в РФ за потужністю теплогенеруючу компанію, передає Reuters. Акціонерам ОГК-6 доведеться віддати 1,2141 акції за кожен папір ОГК-2, повідомили компанії у вівторок.

Газпром минулого року оголосив про плани злиття двох з чотирьох своїх енергокомпаній до кінця 2011 р. Він вибрав основою для об'єднання ОГК-2, яка випустить допемісію на 80% нинішнього капіталу для конвертації паперів ОГК-6. Злиття повинні схвалити акціонери компаній на річних зборах 21 червня, реєстр для участі в яких закриється 3 травня.

Після об'єднання, наміченого на 1 жовтня 2011 р., всі зобов'язання ОГК-6 перейдуть до ОГК-2, в тому числі, планується конвертація облігацій. "Газпром" отримає 58,8% у новій компанії. Зараз він контролює 57,3% ОГК-2 і 60,6% ОГК-6. За розрахунками концерну, після злиття частка міноритаріїв ОГК-2 в новій компанії знизиться до 23,6% з нинішніх 42,7%, міноритарні акціонери ОГК-6 отримають 17,7%.

"Газпром" тільки починає переговори з іншими акціонерами. Для схвалення злиття потрібно набрати 75% голосів, але концерн не бачить ризиків в узгодженні операції, сказав журналістам голова "Газпроменергохолдінга" Денис Федоров.

Супротивники об'єднання і ті, хто не проголосує, зможуть пред'явити до викупу акції за ціною вище за ринок: ОГК-2 купить папери за ціною 1,72 руб. за кожну, ОГК-6 - по 1,4 руб. За словами Д.Федорова, в загальній складності газова монополія готова витратити на викуп акцій обох компаній близько 8 млрд руб., або до 10% їх чистих активів.

"Газпром" оцінив синергію злиття в 7,8 млрд руб. за п'ять років завдяки оптимізації системи закупівель, скорочення витрат на паливо і чисельності співробітників, ефективності вкладень.

Нова ОГК стане третьою в РФ за встановленою потужністю у 17,9 ГВт, поступившись за розміром тільки гідрогенеруючій "РусГідро" і "Росенергоатому", що займається атомною енергетикою. Компанія займе 8% у виробництві електроенергії країни.

ОГК-2 і ОГК-6 на двох належить побудувати до 2017 р. більше 4 ГВт нових енергопотужностей за 130 млрд рублів. П'ятирічний план розвитку майбутньої компанії буде представлений в травні, сказав Д.Федоров.