ua en ru

"Флотилія свободи" ІІ почне свій шлях до Сектору Газа 20 червня 2011 р

Нова "Флотилія свободи" відправиться в Сектор Газа у другій половині червня. Про це повідомила коаліція активістів на прес-конференції в Стамбулі, яка пройшла на палубі судна Mavi Marmara 30 травня, передає телеканал PressTV.

Згідно з заявою, до берегів Сектора Газа відправляться 15 суден і близько 1500 активістів з близько 100 країн. "Флотилія" стартує 20 червня.

"Хоча ми щиро вітаємо рішення уряду Єгипту щодо відкриття КПП "Рафах", але блокада все ще залишається в силі", - заявив один з координаторів ініціативи.

"Ці судна будуть нести гуманітарну допомогу, медичне обладнання, шкільне приладдя і будівельні матеріали, у тому числі близько 700 т цементу. Кораблі зустрінуться в міжнародних водах південного Кіпру, перед тим як відправитися в Сектор Газа", - додали координатори.

Раніше Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху вимагав від ООН припинити відправку нової "Флотилії свободи" в Сектор Газа. В офіційному повідомленні, направленому генсекові ООН Пан Гі Муну, Нетаньяху назвав нову флотилію "черговою провокацією", оскільки "гуманітарна допомога може бути спрямована в Газу і наземним шляхом".

Нагадаємо, 31 травня минулого року шість суден "Флотилії свободи", ведені флагманом Мavi Marmana, слідували в блокований армією Ізраїлю Сектор Газа, щоб доставити туди гуманітарну допомогу в порушення блокади. Захід було організовано турецькою неурядовою організацією IHH Humanitarian Relief Foundation. У нейтральних водах на флагман висадилися бійці ізраїльської морської піхоти. На борту судна сталися зіткнення, в результаті яких дев'ять осіб зі складу команди і пасажирів корабля були вбиті. Кілька ізраїльських морпіхів отримали поранення. Флотилія була арештована ізраїльськими військовими і відправлена в ізраїльський порт.

У січні 2011 р. ізраїльська сторона оприлюднила дані свого розслідування цієї події, заявивши, що військові цієї країни діяли згідно з нормами міжнародного права.