ua en ru

"Енергоатом" понизив обсяги закупівель ядерного палива у Westinghouse з 30% в загальному обсязі до 10% через ремонт на Південно-Українській АЕС, - джерело

"Енергоатом" у січні-вересні понизив обсяги закупівель ядерного палива у Westinghouse з 30% в загальному обсязі до 10% через ремонт на Південно-Українській АЕС в липні-серпні. Про це повідомило джерело в департаменті із закупівель ядерного палива "Енергоатому", пише видання "Комерсант-Україна".

Обсяг закупівель у американської Westinghouse Electric Sweden AB склав 44,9 млн дол. (10%). За підсумками дев'яти місяців минулого року на російські складки доводилося 234,5 млн дол. (70%), на американських - 100,8 млн дол. (30%). Україна підписала контракт з цією компанією в 2008 році. У "Енергоатомі" відзначають, що це наймасштабніше зниження частки Westinghouse з 2009 року.

Високопоставлене джерело в Кабміні пояснило, що зниження обсягів закупівель пояснюється реакцією російської сторони на роботу з американськими постачальниками. "У ТВЕЛ нам неодноразово заявляли, що не зацікавлені в створенні спільного підприємства з виробництва в Україні тепловиділяючих елементів, якщо воно не зможе повністю завантажити діючі реактори, - говорить співбесідник. - Щоб не загострювати відношення в період підписання договору про створення спільного підприємства з ТВЕЛ, поставки з боку Westinghouse проводилися в меншому обсязі". На початку жовтня концерн "Ядерне паливо" почав будівництво заводу з фабрикації ядерного палива в місті Смолино Кіровоградській області. Розвитком підприємства займатиметься ЗАТ "Завод з виробництва ядерного палива", засновниками якого є український концерн "Ядерне паливо" і російська корпорація ТВЕЛ.
Тим часом збільшення залежності України від постачань палива з Росії вже спричинило негативні наслідки. Так, за даними Міненерговугілля, з початку року вартість палива ТВЕЛ виросла на 9,6%. Джерело в Кабміні пояснює це світовими тенденціями. "Ціна урану і його збагачення виросла повсюдно", - відзначає він.

Згідно з опублікованим даним Госстата, в січні-вересні цього року НАЕК "Енергоатом" імпортувала ядерне паливо на суму 466,2 млн дол. Тепловиділяючих складок російської паливної компанії ТВЕЛ припало на частку 421,2 млн дол., або 90% всієї суми.

Читайте також: Всі українські АЕС забезпечені ядерним паливом на осінньо-зимовий період, - "Енергоатом"