ua en ru

"Енергоатом" просить СБУ оцінити запит МВС на документи щодо фіззахисту АЕС

НАЕК "Енергоатом" просить Службу безпеки України оцінити запит Міністерства внутрішніх справ про надання документів, що стосуються фізичного захисту атомних електростанцій.

НАЕК "Енергоатом" просить Службу безпеки України оцінити запит Міністерства внутрішніх справ про надання документів, що стосуються фізичного захисту атомних електростанцій. Про це повідомляє прес-служба НАЕК.

"ДП НАЕК "Енергоатом" звернулося до голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка з проханням дати правову оцінку запиту Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України про надання усіх документів, що стосуються фізичного захисту атомних електростанцій, значна частина яких є держтаємницею", - йдеться в повідомленні.

Як розповіли в НАЕК, враховуючи можливі потенційні терористичні загрози щодо ядерних об'єктів та з метою запобігання витоку секретної інформації з систем фізичного захисту АЕС, компанія також просить СБУ оцінити дії окремих співробітників правоохоронних органів, які вимагають надати конфіденційні документи з організації системи фізичного захисту ядерних установок і ядерних матеріалів.

"Значна частина запитуваної інформації є інформацією з обмеженим доступом, а саме: проектні загрози, первинні документи щодо укладення договорів на охорону, проекти забезпечення фізичного захисту, акти-приписи державних інспекційних перевірок і т. д. На думку фахівців, така інформація може бути використана для здійснення диверсій та дестабілізації в містах-супутниках АЕС і в областях в цілому", - відзначили в "Енергоатомі".

Нагадаємо, в кінці жовтня "Енергоатом" і "Укренерго" відпрацювали план дій на випадок особливої системної аварії.