ua en ru

"Енергоатом" має намір до 25 грудня узгодити умови кредиту з російським "Ощадбанком" на 1 млрд дол

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" має намір до 25 грудня 2010 р. узгодити всі параметри кредитної угоди з Ощадбанком Росії на 1 млрд дол. для фінансування будівництва третього і четвертого блоків Хмельницької АЕС. Про це повідомив сьогодні президент компанії Юрій Недашковський на прес-конференції. За його словами, в проект бюджету Україні на 2011 р. планується закласти механізм державних гарантій під цю позику.
Цей транш буде спрямовано на закупівлю в Росії обладнання тривалого циклу виготовлення. Ю.Недашковський пояснив, що для введення блоків у експлуатацію з 2015 р. вже необхідно укладати контракти на виробництво корпусів реактора.
Голова компанії відзначив, що після підготовки ТЕО стане зрозуміла точна вартість будівництва. Тоді "Енергоатом" продовжить переговори зі Ощадбанком з кредитування будівництва. В даний час орієнтовна вартість двох блоків оцінюється в 4-5 млрд дол.
Наприкінці вересня Ощадбанк Росії повідомив, що готовий виділити Україні 1 млрд дол. на три роки в якості кредиту під державні гарантії на будівництво третього і четвертого блоків Хмельницької АЕС.