ua en ru

"Енергоатом" уникає зрозумілого порівняння ціни і якості ядерного палива з РФ і США, - експерт

НАЕК «Енергоатом» уникає зрозумілого порівняння ціни і якості ядерного палива з РФ і США. Таку думку висловив голова ради міжнародного центру «Енергетика і інформатика - ХХІ століття» Михайло Ватагін, коментуючи початок комерційних постачань ядерного палива компанії Westinghouse на Південно-Українську АЕС.

«Ми розробили відповідну методику оцінки технічних і вартісних параметрів ядерного палива, але подібне порівняння не виконується. І це робиться не випадково», - сказав експерт. На його думку, «виробникам палива не вигідно, коли з'являється методика порівняння в зрозумілому форматі». М.Ватагін відзначив, що для порівняння вартості тонни умовного палива компанії «ТВЕЛ» і Westinghouse необхідно знати три параметри: загальна вага чистого урану в тепловиділяючій збірці (ТВЗ), рівень збагачення по 235 урану і глибину вигорання, що досягається.

«Всі ці параметри указуються по російському паливу, вони зрозумілі, по американському - їх немає, беруть участь тільки охи-вздохи: дорожче-дешевше, коротше-довше, і при цьому не говориться, від якої точки рахувати», - продовжив експерт. За його словами, знаючи ці технічні параметри і ціну ТВЗ, можна порахувати ціну тонни умовного палива для коректного порівняння. При цьому технічні фахівці повинні висловити думку щодо умов надійності палива.

М.Ватагін підтримує консервативну позицію Державної інспекції ядерного регулювання відносно початку масового використання на українських АЕС американських збірок. «Росіяни в розробках по ядерному паливу 40 років розвивали ідеологію шестигранника, американці 40 років займалися квадратом, зрозуміло, що кожен з них найкращий в своєму напрямі», - говорить експерт.

«Westinghouse ніколи не займався шестигранником, але почав постачати паливо для радянських реакторів в Чехії на АЕС «Темелін», чим закінчилося - ми знаємо. Тепер вони завантажили збірки в Південно-Українську АЕС, чим це закінчитися - ніхто не знає», - відзначив фахівець. «Мені здається, якщо в цьому плані висловлює побоювання орган регулювання, то він абсолютно має рацію. Вже сама по собі подібна переорієнтація викликає питання», - підкреслив М.Ватагін.