ua en ru

"Дніпро-1" після розголосу в ЗМІ відпустив всіх незаконно затриманих спостерігачів на виборах по 59 округу

Бійці спецбатальйону «Дніпро-1» після розголосу в ЗМІ відпустили всіх незаконно затриманих спостерігачів на виборах по п'ятьдесят дев'ятий округу в Донецькій області (Мар'їнський, Великоновосілківський райони, Вугледар, Селідове, Новогродівка). Про це повідомили в ОВК. Всього під різними приводами на трьох ділянках було затримано шість спостерігачів.

Бійці спецбатальйону «Дніпро-1» після розголосу в ЗМІ відпустили всіх незаконно затриманих спостерігачів на виборах по п'ятьдесят дев'ятий округу в Донецькій області (Мар'їнський, Великоновосілківський райони, Вугледар, Селідове, Новогродівка). Про це повідомили в ОВК. Всього під різними приводами на трьох ділянках було затримано шість спостерігачів.

«По ділянках, де не було незалежних спостерігачів, найбільше ймовірність спотворення результатів волевиявлення громадян. Чи спрацює ця схема, ми зрозуміємо вже завтра, коли стануть відомі попередні результати голосування. Швидше за все, таким чином намагалися боротися з беззастережним лідером виборчої гонки мером Курахово Сергієм Сажко», - сказав один з членів ОВК.

За словами очевидців «затримання» більшості спостерігачів відбувалося в один і той же час по одній і тій же причині - виявлення гранати. Так, на ділянці 140095 в селі Андріївка її підкинули двом жінкам в пакет.

«Почалося все десь на початку дванадцятої, коли на територію ділянки зайшли військові з головою сільради. Голова показав в нашу сторону. Хвилин через 10 вони повернулися з камерою, цілеспрямовано йшли до нас і зажадали, щоб ми вийшли з речами і документами на вулицю для огляду», - розповіла одна з постраждалих.

«В один з моментів я відчула, що мій пакет сіпнувся, обважнів. Я відкрила його й побачила, що там лежить граната. Я повернулась до військових і сказала що це не моє, ви мені підкинули. Вони накричали і змусили взяти цю гранату в руки », - додала вона.

На ділянці 140096 в селі Шевченко спостерігачеві гранату підкинули вже в машину. «О 12 годині дня жінка заводить військових і каже: з вами хочуть познайомитися ближче. Виводять вони нас на вулицю до нашої машини. Підходить хлопець в камуфляжі. Я чую, як він кидає гранату у водійського крісла. Потім все забрали, посадили в машину і відвезли в Андріївку. Там назад заклали гранату, тільки тепер вже під водійське сидіння, і знайшли понятих», - сказав «затриманий» Володимир Дем'яненко.

Його колега Ігор Петров додав, що члени виборчої комісії «бачили цю натуральну виставу».

На думку експертів, незаконне затримання учасників виборчого процесу переслідує декілька цілей. Перш за все, це перешкоджання фіксації можливих порушень на виборах. Якщо на ділянках немає незалежних спостерігачів, тоді можливі порушення при голосуванні, наприклад, вкидання бюлетенів, або при підрахунку голосів. Крім того, такі дії - це тиск і залякування інших спостерігачів.

Такі дії дестабілізують виборчий процес, який з таким трудом вдалося організувати на прифронтових територіях. В кінцевому підсумку це веде до порушення тендітного миру в регіоні і дискредитує українську владу на звільнених територіях.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, бійці батальйону "Дніпро-1" систематично дестабілізують вибори на 59-тій дільниці в Донецькій області. Сьогодні кілька озброєних людей з погрозами увірвалися в приміщення окружкому. Напередодні виборів у місті Курахове (Донецька обл.), На території 59-го одномандатного виборчого округу, озброєні люди захопили і утримували Ігоря Г. - керівника групи агітаторів по Великоновосілківського району за кандидата в депутати Сергія Сажко. Тільки після втручання представників штабу Сажко його відпустили.

Нагадаємо, по 59-тому окрузі балотується маловідомий в регіоні бойовий командир «Дніпра» Валентин Манько, а також чинний мер м Курахово Сергій (самовисуванець).

Згідно з даними Інституту досліджень інституту регіонального розвитку України, серед кандидатів по мажоритарному округу мер Курахово Сергій Сажко є абсолютним лідером (40,9%). За Валентина Манько за попередніми опитуваннями були готові проголосувати 0,5% виборців.