ua en ru

"Депутатський контроль" вимагає від Яреми припинити незаконну діяльність держлотерей

Члени МДО "Депутатський контроль" подали депутатське звернення генеральному прокурору України Віталію Яремі з вимогою припинити незаконну діяльність державних лотерей в Україні та притягти до відповідальності винних у цьому осіб. Про це йдеться у повідомленні прес-служби депутатського об'єднання.

Звернення підписали народні депутати Віктор Романюк ("Народний фронт"), Тарас Юрик (БПП). Степан Барна (БПП), Михайло Гаврилюк ("Народний фронт"), Вадим Івченко ("Батьківщина"), Геннадій Кривошея ("Народний фронт") та Максим Поляков ("Народний фронт").

"Власниками 95% національних лотерей є громадяни Росії. Так, 71% ринку має ТОВ "М.С.Л." - 80 лотерей. Його власником є мінотарні акціонери "Альфа-Груп".23% ринку має АТ "Патріот" (25 лотерей), власником якого через офшори є громадянин Росії. Ще одна фірма - ПП "Українська національна лотерея" - через офшори має 5% ринку, тобто 7 лотерей", - повідомили у "Депутатському контролі".

У депутатському об'єднанні підкреслили, що ще в лютому-березні 2014 р. у кожного з цих операторів державних лотерей завершився строк дії ліцензії. "Станом на сьогоднішній день Міністерство фінансів України не прийняло жодного нормативно-правового акта щодо отримання ними нових ліцензій. Тож вище зазначені оператори національних лотерей провадять діяльність незаконно", - відзначили в "Народному контролі".

"Втрати державного бюджету стали можливі через службову недбалість (або, можливо, зловживання владою) посадовців Мінфіну. Сьогодні українці жертвують останнє заради перемоги, а чиновники продовжують діяти заради особистої вигоди"- заявив нардеп Романюк.

За словами нардепа Івченка: "Найстрашніше, що власником найбільшої лотереї "М.С.Л."є громадяни Росії, тож мільярдні прибутки від лотереї надходять до Росії. І це є велика проблема, оскільки, по-перше, вимивається валюта, а по-друге, опосередковано фінансується російська армія та війна з Україною".

МДО "Депутатський контроль" чекає від Генпрокурора та міністра фінансів України результати розгляду депутатського звернення, строк якого сплине 23 грудня 2014 р., та оприлюднить його у ЗМІ.

"Депутатський контроль" вимагає від Яреми припинити незаконну діяльність держлотерей

"Депутатський контроль" вимагає від Яреми припинити незаконну діяльність держлотерей