ua en ru

"Чорноморнафтогаз" за 7 міс. 2013 р. збільшив видобуток газу на 35,5% - до 874 млн куб. м

ДАТ "Чорноморнафтогаз" за сім місяців 2013 р. наростило видобуток газу в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 35,5%, або на 229 млн куб. м, говориться в повідомленні компанії.

Таким чином, видобуток підприємства зросла приблизно з 645 млн куб. м у січні-липні минулого року до 874 млн куб. м у звітному періоді 2013 р.

Також повідомляється, що в січні-липні 2013 р. "Чорноморнафтогаз" на 18%, або 6,2 тис. т, перевиконав планові показники з видобутку газового конденсату і на 6% - з нафти.

В даний час підприємство веде роботи з облаштування та вводу в експлуатацію нових свердловин на Одеському газовому родовищі в комплексі з сусіднім Безіменним. Обидва родовища знаходяться в північно-західній частині українського сектора шельфу Чорного моря в 155 км від кримського узбережжя, їх загальні запаси складають понад 22 млрд куб. м газу. Освоєння родовищ з 2012 р. ведуть дві плавучі бурові установки. Перший газ з Одеського родовища надійшов споживачам Криму в кінці минулого року.

На сьогоднішній день на Одеському родовищі завершено монтаж двох блок-кондукторів БК-2 і БК-3, ведеться будівництво і укладання підводних внутріпромислових газопроводів, які з'єднають нові платформи з БК-1 для подачі газу в газотранспортну систему. На базі буріння та облаштування в бухті Ярилгач (поселення Чорноморське) фахівці ведуть роботи з будівництва блок-кондуктора для Безіменного родовища.

"Чорноморнафтогаз" веде роботи на шельфі Чорного та Азовського морів з 2011 р. Їх результатом має стати виконання підприємством програми з триразового збільшення видобутку природного газу - з 1,05 млрд куб. м в 2011 р. до 3 млрд куб. м в 2015 р.

Нагадаємо, в першому півріччі 2013 р. "Чорноморнафтогаз" збільшив видобуток газу до 193,4 млн куб. м газу, що на 35,6% більше аналогічного періоду 2012 р.

"Чорноморнафтогаз" - єдине підприємство в Україні, яке самостійно проводить розвідку, освоєння і розробку родовищ нафти і газу в українському секторі Чорного і Азовського морів, підготовку вуглеводневої сировини, її транспортування і зберігання. "Чорноморнафтогаз" здійснює постачання природним газом споживачів Криму. Експлуатує 10 родовищ: 4 родовища - на шельфі Чорного моря (газоконденсатні Штормове і Голіцинське, газові Архангельське і Одеське), три - на шельфі Азовського моря (газові Східно-Казантипське, Стрілкове і Північно-Булганакське) і три - в сухопутній частині Криму (газові Задорненське і Джанкойське, нафтове Семенівське). У I півріччі 2013 компанія видобула на шельфі Чорного та Азовського морів 735,9 млн куб. м газу. У порівнянні з показниками січня-червня 2012 р. зростання склало 35,6%.