ua en ru

"Брати-мусульмани" створять свою партію і братимуть участь у парламентських виборах у Єгипті

У Єгипті радикально-ісламістський рух "Брати мусульмани", оголосив, що збирається створити власну політичну партію, яка буде брати участь намічених на вересень ц.р. парламентських виборах, передає РБК з посиланням на Associated Press. Рада шури - дорадчий орган "Братів мусульман" - повідомив, що нова партія буде називатися - партія Свободи і Справедливості. За словами голови Партії свободи і справедливості Мохаммеда аль-Мурсі, її діяльність буде носити цивільний, а не теократичний характер, партія буде активно співпрацювати зі світськими партіями.

У роки президентства Хосні Мубарака діяльність "Братів-мусульман" була офіційно заборонена, на попередніх виборах представники цього руху брали участь як незалежні кандидати.

Згідно з недавнім опитуванням американського центру досліджень громадської думки Pew Research Center, близько 31% єгиптян згодні з позицією ісламських фундаменталістів. Також 75% опитаних позитивно ставляться до помірної ісламської партії "Брати-мусульмани". Про позитивне ставлення до "Руху 6 квітня", яке сформувалося з учасників акцій протесту, що призвели до відходу Президента Х.Мубарака, заявили 70%. Релігійні лідери в нинішньому Єгипті користуються одним з найвищих рейтингів довіри. 81% учасників опитування заявив, що ставляться до них, безумовно, позитивно і в цілому позитивно. Більш популярні тільки військові, які перебувають зараз при владі в країні, - 88%. Про позитивне ставлення до ЗМІ заявили 69%, судовій системі - 67%, поліції - лише 39%.