ua en ru

"Батьківщина" вимагає від "нормандської четвірки" негайно вирішити питання Савченко

Фракція "Батьківщина" звернулася до учасників переговорів у "нормандському форматі" з проханням першочергово вирішити питання негайного звільнення народного депутата України, члена ПАРЄ Надії Савченко. Про це на брифінгу повідомив народний депутат від фракції "Батьківщина", заступник члена постійної делегації у ПАРЄ Сергій Власенко.

"Батьківщина" звертається до учасників переговорів у "нормандському форматі" з невідкладним і наполегливим проханням у першорядному порядку вирішити питання негайного звільнення Надії Савченко відповідно до норм Статуту ПАРЄ, а також термінового допуску до неї лікарів з України або міжнародного консиліуму", - зазначив він.

За словами Власенка, депутати фракції вважають, що особи, причетні до незаконного переслідування української льотчиці та до знущань над нею, мають підпадати під дію міжнародних санкцій за прецедентом "списку Сергія Магнітського".

"Ми подаємо до відповідних європейських інституцій, до чотирьох учасників "нормандського формату", а також до Конгресу та Сенату США список Савченко за аналогією зі списком Магнітського. Події з Магнітським відбувалися в тому самому СІЗО, де зараз перебуває Савченко", - заявив депутат.

У тексті звернення наголошується, що 20 лютого виповнилося 70 днів з початку оголошення голодування українською льотчицею Надією Савченко у СІЗО в Москві.

"Станом на поточний момент Савченко відмовилася від медикаментозної підтримки життєвих функцій організму через те, що не довіряє якості ліків, які вводяться їй через катетери, та через болісні запалення, що спричиняють ці процедури", - йдеться у документі.
Також підкреслюється, що адміністрація закладу ув'язнення не допускає до неї лікарів з України, або міжнародного консиліуму.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що суд Москви розгляне апеляцію на продовження арешту Савченко 25 лютого.

Нагадаємо, 12 лютого за підсумками переговорів у Мінську Президент України Петро Порошенко заявив про досягнення домовленості про швидке звільнення Савченко.

Пізніше адвокат Савченко Марк Фейгін повідомив, що справа Савченко буде завершуватися процесуальним способом.