ua en ru

"Альфа груп" заморозила 2,7% своїх акцій у Vimpelcom на суму близько 500 млн дол

"Альфа груп" заморозила 2,7% своїх акцій у Vimpelcom на суму близько 500 млн дол. Як повідомляє видання "Комерсант-Україна", таке рішення ухвалив Верховний суд острова Мен за позовом трьох дочірніх компаній МТС, яка більше п'яти років намагається довести свої права на киргизького стільникового оператора "Бітел", активи якого дісталися "Вимпелкому".
Наприкінці листопада Altimo (управляє телекомунікаційними активами "Альфа груп") дала зобов'язання Верховному суду острова Мен не здійснювати ніяких угод з 43,9 млн своїх звичайних акцій у Vimpelcom, говориться в матеріалах компанії, поданих у Комісію з цінних паперів США. Кількість заморожених акцій може бути змінена в майбутньому, якщо їх ринкова вартість стане вище або нижче 500 млн дол.
Зобов'язання прийнято в рамках розгляду позову "дочок" МТС Kyrgyz Mobil Tel, Flaxendale і George Resources (KFG) з питання контролю над киргизьким стільниковим оператором "Бітел". МТС купила 51% "Бітела" за 150 млн дол. в 2005 році, однак майже відразу за рішенням Верховного суду Киргизії оператор втратив права на цей актив: він перейшов до російського ЗАТ "Резервспецмет". Згодом майновий комплекс "Бітела" було передано компанії "Скай Мобайл", яка, помінявши кілька власників, у тому числі "Альфа груп", виявилася у власності "Вимпелкому". За підсумками третього кварталу 2011 року абонентська база цієї компанії становила 2,28 млн клієнтів, а виручка - 39 млн дол.
Навесні цього року Лондонська палата Міжнародного арбітражного суду наказала МТС виконати опціон з викупу ще 49% "Битела" за 170 млн дол. і виплатити 5,88 млн дол. дивідендів продавцю Nomihold Securities Inc, незважаючи на те, що на той момент компанія вже не володіла ніякими активами. Втім, МТС ще в 2007 році списала ці витрати в збиток.
Vimpelcom надає послуги стільникового зв'язку в Росії, на Україні, в Італії, Канаді, а також у ряді країн Азії та Африки, абонентська база компанії перевищує 200 млн, за цим показником оператор займає шосте місце в світі. Altimo володіє 31,35% компанії (голосуюча частка - 24,9%). Іншими найбільшими акціонерами компанії є Weather Investments єгипетського мільярдера Нагиба Савириса (18,78% і 29,6%, відповідно) і норвезька Telenor (31,6% і 25%).
Кількість заморожених акцій у Vimpelcom відповідає 2,7-процентній економічній і 2,13-процентній голосуючій часткам у Vimpelcom. Виходячи з котирувань компанії на NYSE, вчора ринкова вартість 43,9 млн акцій становила близько 490 млн дол. "Якщо у "Альфа груп" виникне необхідність скористатися замороженими акціями, ймовірно, вона зможе домовитися з судом про заміну активу в заставі",- говорить аналітик "Газпромбанку" Ганна Курбатова. Значної зміни вартості акцій Vimpelcom, а отже, і їх кількості в заставі найближчим часом вона не чекає.
Узяте Altimo зобов'язання замінює собою ордер, виданий тим же судом у червні цього року, говориться в матеріалах, поданих у Комісію з цінних паперів. Тоді суд ухвалив заморозити всі активи Altimo та афілійованих з нею осіб на острові Мен на суму до 415 млн дол. Крім того, Altimo не має права знижувати частки в приналежних їй компаніях, у тому числі у Vimpelcom і "Мегафоні" (Altimo володіє 25,1%). У свою чергу, ці компанії не повинні знижувати вартість своїх активів.
У Altimo і МТС відмовилися коментувати перспективи судового розгляду. На думку джерела, близького до однієї зі сторін, воно, швидше за все, може тривати від трьох до п'яти років.