ua en ru

Петрів піст 2025: як правильно підготуватися та провести, щоб не було шкоди здоров'ю

Петрів піст 2025: як правильно підготуватися та провести, щоб не було шкоди здоров'ю Як правильно постувати під час Петрова поста (фото: Freepik.com)

16 червня починається Петрів піст, який щороку триває перед святом апостолів Петра і Павла, що відзначається 29 червня. Хоча цей піст вважається не таким суворим, як Великий, він усе ж має свої важливі харчові й духовні обмеження.

РБК-Україна (проект Styler) пояснює, як підготуватися до Петрова поста, щоб не завдати шкоди здоров'ю.

Що заборонено і дозволено в їжі

У період Петрового посту віруючі відмовляються від м’яса, сала, ковбас, молочних продуктів і яєць. Це основні обмеження, які діють упродовж усього посту.

У середу й п’ятницю встановлено найсуворіші правила - заборонена не лише риба, а й навіть рослинна олія. У ці дні дозволено лише страви з овочів, фруктів, круп або пісні супи, як-от холодник.

В інші дні тижня дозволяється вживати рибу, морепродукти, гриби, горіхи й додавати рослинну олію. Алкоголь рекомендовано повністю виключити або ж сильно обмежити - келих вина можливий лише у святкові або недільні дні.

Як правильно підготуватись до посту

Перш ніж дотримуватись посту, особливо при наявності хронічних хвороб або проблем із травленням, варто проконсультуватися з лікарем. Адаптація до пісного раціону має бути поступовою - варто за кілька днів до початку обмежити вживання м’яса та жирної їжі.

Дуже корисно скласти меню наперед, орієнтуючись на крупи, овочі, бобові, фрукти, рибу в дозволені дні. Також бажано зменшити споживання фастфуду, солодощів і копченостей, а натомість звернути увагу на легку, натуральну їжу.

Таке харчування не тільки відповідає духовній меті посту, а й позитивно впливає на організм.

Петрів піст 2025: як правильно підготуватися та провести, щоб не було шкоди здоров'юІкона святих Петра і Павла (зображення: Pinterest)

Духовний сенс і правила поведінки

Мета посту - не тільки стриманість у їжі, а й зосередження на духовному житті. Петрів піст готує вірян до свята святих апостолів, які стали символом віри, жертовності й служіння.

Протягом цього періоду бажано утримуватися від сварок, гучних святкувань, шкідливих звичок і надмірностей. Не рекомендується палити, влаштовувати бенкети чи відвідувати розважальні заходи.

Натомість варто більше часу присвятити молитві, відвідуванню храму, читанню Євангелія, тиші та роздумам. Важливу роль відіграє благодійність - допомога тим, хто потребує, є невід’ємною частиною посту.

Народні прикмети і традиції

У народній традиції Петрів піст супроводжувався певними заборонами й віруваннями.

Наприклад, вважалося, що підстригатися у цей час не слід, аби не накликати біди. Також не радили брати чи давати в борг, щоби не “віддати” своє щастя або не втратити фінансову стабільність.

Ще одна прикмета - не брати до рук голку: шиття у піст могло “зашити” добру долю. Але не лише заборони були важливими. Люди з особливою увагою ставилися до щоденних молитов, допомагали сусідам, жертвували на церкву, а також дотримувалися тиші в домі.