ua ru

Навіть якщо немає на чому готувати: які продукти не можна давати дітям

Навіть якщо немає на чому готувати: які продукти не можна давати дітям Які продукти не можна давати дітям, якщо немає світла (freepik)

Російські війська масово завдають ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі України, тому українці залишаються без води та світла. Однак, батькам варто знати, що навіть в таких критичних умовах, коли немає де готувати їсти, дітям не можна давати деякі продукти.

Про це розповіла сімейний лікар Тетяна Рибка в Instagram.

Зокрема, можуть виникнути ситуації, коли немає світла і нема на чому навіть приготувати їжу. Однак, батьки повинні слідкувати за безпечним харчування дітей та не давати їм шкідливих продуктів.

Лікар каже, що дітям до 1 року заборонено давати такі продукти:

  • мед - є ризик ботулізму;
  • сіль - нирки ще не зрілі, щоб виводити надлишок солі;
  • цукор - викликає ранній карієс та недостатність поживних речовин;
  • коров'яче молоко - білок коров'ячого молока погано засвоюється, може знижувати всмоктування заліза;
  • усі напої, крім води.

Дітям до 2 років не рекомендовано давати:

  • доданий цукор - не забезпечує поживними речовинами, ризик карієсу, ожиріння;
  • чай, каву та какао;
  • цільні горіхи - тільки у вигляді пасти та борошна. Після 2 років подається у вигляді дрібних крихт;
  • мюслі та гранолу.

До 3 років варто не включати в раціон:

  • промислові напівфабрикати, копченості, сосиски, ковбаси - у складі велика кількість жирів та солі;
  • куплені соки - у них велика кількість цукру.

Зазначимо, що тверді, гладкі ягоди або фрукти не можна давати дітям до 4 років, адже існує ризик асфіксії. Такі продукти слід розім'яти або розрізати на 2-4 частини.

До 5 років лікар не радить давати:

  • сирі/напівсирі продукти тваринного походження, солена риба та ікра - ризик кишкових інфекцій, лістеріозу;
  • непастеризоване молоко та молочні продукти, сири з пліснявою, яйця з сирим та м'яким жовтком - ризик кишкових інфекцій, лістеріозу та сальмонельозу;
  • сирі крупи, борошно, тісто, пророщені зерна без термічної обробки - ризик кишкових інфекцій та лестеріозу.
  • рисове молоко - може містити залишки миш'яку;
  • напої з кофеїном та з замінниками цукру.

Важливо, що дітям будь-якого віку краще не давати:

  • лісові гриби;
  • рибу з високим вмістом ртуті (тунець, риба-меч, акула);
  • погано вимиті овочі та фрукти;
  • термічно не оброблене м'ясо та рибу;
  • домашні застарілі консерви, пошкоджені або здуті бляшанки;
  • продукти без етикеток і терміну придатності;
  • фаст-фуд.