Яку рибу найкраще вводити у раціон, щоб отримати максимум користі: список від нутриціолога
Повноцінний раціон має включати різноманітну рибу. Бажано її їсти двічі-тричі на тиждень. Більшою популярністю користуються дикі види, але ті, які вирощені у штучних умовах також можуть бути дуже корисними.
Про те, яку рибу потрібно вводити у раціон, пише РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на публікацію нутриціолога Анастасії Голобородько в Telegram.
Яку рибу найкраще вводити у раціон
"У дикій рибі ми цінуємо природне довкілля та її органічний корм. У фермерській - боїмося, що риба може бути напхана комбікормами, відходами життєдіяльності риб, медикаментами та отримувати мало кисню. Місиво з хімії, риб, екологічно небезпечних кормів і зловживання фармакологією", - каже експерт.
Хоча аквакультури бувають якісними. Таку рибу вирощують в обгороджених ділянках океану, її годують натуральними рибками/жиром/планктоном.
"У раціон варто вводити різну рибу. Різноманітність будь-яких екологічно чистих продуктів у їжі - запорука усвідомленого підходу до своєї тарілки. Штучно вирощені риби є тільки у добрих, перевірених постачальників. Варто цікавитись, читати етикетки, гуглити виробників. Якість часто підкріплена сертифікатами та фото з виробництва", - говорить Голобородько.
Дика риба росте у природному середовищі та на натуральному кормі морів та океанів. Така риба може бути не такою вгодованою та красивою, як фермерська.
Перелік дикої риби, яку варто вводити у раціон:
- оселедець
- скумбрія
- тріскові (пікша, минтай, тріска)
- лососеві певних територій (Аляска, Норвегія - голець, кета, горбуша)
- тунці (накопичують метали, не часто)
- махи-махи (накопичують метали, не часто)
- марлинові
- сайда
- анчоуси, кілька, салака
- камбала
- сибас (50/50 - природна популяція і штучне вирощування)
- гірський сиг, форелі (50/50 - природна популяція і штучне вирощування)
Перелік риб і морепродуктів, які часто вирощують в аквакультурах:
- лососеві (атлантичний лосось, сьомга)
- тиляпія
- пангасіус
- форель, сиг
- сибас
- дорадо
- креветки, раки
- сом
- товстолобик
- амури
- короп
- осетрові
- устриці, мідії, гребінці
Раніше ми писали про те, який популярний продукт провокує серцеві хвороби і хронічні запалення.
Читайте також про те, який продукт дарує "японське довголіття".