ua en ru

Чи потрібно тим, хто худне, відмовлятися від картоплі? Експерт пояснила, чому її не варто демонізувати

Чи потрібно тим, хто худне, відмовлятися від картоплі? Експерт пояснила, чому її не варто демонізувати Чи потрібно виключати картоплю, якщо ви худнете (колаж РБК-Україна)

Дуже часто люди, що худнуть, відмовляються від картоплі, пояснюючи це тим, що у продукту високий глікемічний індекс. При цьому така людина їсть кукурудзу та смажені кабачки.

Чому не варто відмовлятися від картоплі під час схуднення, розповіла в Instagram нутриціолог Сніжана Ворошилова.

Який глікемічний індекс у картоплі

Нутриціолог навела приклади глікемічного індексу картоплі за різних способів її приготування.

  • GI картоплі-фрі та смаженої 95
  • GI картоплі-пюре 90
  • GI картопляних чіпсів 85
  • GI картоплі вареної, або запеченої 60-65

Ворошилова повідомила, що все, що вище за 70-високий показник, а 40-70 це середній. Відповідно, не варто виключати картоплю з раціону, якщо вона відварена або запечена.

Як зробити картоплю не ворогом, а другом

  • Їжте картоплю в запеченому у шкірці вигляді (або відвареному в мундирах).
  • Обов'язково додавайте овочі (квашену капусту, або салат, або просто якісь свіжі овочі та зелень)
  • Додайте в тарілку білкову частину (риба, м'ясо, гриби чи яйце)
  • Додайте в салат, або полийте вже готову картоплю.
  • Не їжте картоплі багато: 1-2 невеликі штуки достатньо.

"Ці прості кроки знизять постпрандіальну глікемію (бо білки, клітковина, жири цьому сприяють). Те ж із ожирінням і діабетом. Немає продукту, який сам по собі викликає ожиріння, жир - це надлишок енергетичного субстрату, який нікуди подіти. Це в 95% випадків - надлишкове харчування будь-яким продуктом. Тому їжте картоплю в міру і будьте здорові", - порекомендувала нутриціолог.