ua en ru

ЗСУ продовжують досягати успіхів на лінії Сватове-Кремінна: карти боїв

ЗСУ продовжують досягати успіхів на лінії Сватове-Кремінна: карти боїв Фото: українські військові (Getty Images)

Росіяни намагаються утримати контрнаступ ЗСУ на заході Луганської області, а також підтягують артилерію та ракети ближче до Херсона, скоріш за все, плануючи посилити обстріли регіона.

Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на Інститут вивчення війни (ISW).

Контрнаступ на заході Луганської області

26 листопада російські війська продовжують оборону від контрнаступу українських військ на лінії Сватове-Кремінна. У Генштабі України повідомили, що російські війська ведуть активну оборону на північний захід від Сватового в напрямку Куп’янська та на захід від Кремінної в напрямку Лиману.

Міністерство оборони (МО) Росії стверджувало, що російські війська відбили українські атаки на Коломийчиху і Площанку. Луганський обласний голова Сергій Гайдай зазначив, що українські війська продовжують досягати успіхів навколо Сватового та Кремінної, частково через низьку якість і неузгодженість мобілізованих російських новобранців, які діють у цьому районі. Він додав, що українські війська додатково обороняються від постійних атак Росії на Білогорівку, що за 10 км на південь від Кремінної.ЗСУ продовжують досягати успіхів на лінії Сватове-Кремінна: карти боїв

Бої на Донбасі

Російські війська продовжують наступальні дії навколо Бахмута. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили російські штурми біля Бахмута, в районі Опитного, Соледару, Бахмутського та Яковлівки. Російський військовий блогер опублікував контрольну карту місцевості, стверджуючи, що російські війська контролюють Опитне, хоча ISW не знайшло візуальних доказів, які б підтверджували це твердження. Російські та українські джерела продовжують стверджувати, що брудна погода сповільнює операції в районі Бахмута. Водночас, російський військовий блогер заявив, що на південній околиці Бахмута тривають запеклі бої між українськими та російськими військами.

Також російські війська продовжили наступальні дії на лінії Авдіївка-Донецьк. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили наступ росіян у 23 км на південний захід від Авдіївки в районі Первомайського, Красногорівки та Невельського. За словами одного з російських військових блогерів, війська окупантів також продовжили наступ у напрямку Новомихайлівки (36 км на південний захід від Авдіївки). Крім цього, на відео з геолокацією, опублікованому 26 листопада, видно, як українські війська завдають ударів по наступаючим російським танкам на південний захід від Новоселівки Другої, що за 9 км від Авдіївки.

Аналітики стверджують, що російські війська продовжують вести оборонні дії на заході Донецької та сході Запорізької областей. Міністерство оборони Росії заявило, що російські сили відбили українські контратаки в межах поблизу Микільського та Времівки на заході Донецької області. А у Генштабі України повідомили, що російські війська продовжили звичайні артилерійські та авіаудари вздовж лінії зіткнення в Донецькій та Запорізькій областях.ЗСУ продовжують досягати успіхів на лінії Сватове-Кремінна: карти боїв

Ситуація на Півдні

Російські війська продовжують будівництво укріплень у східній частині Херсонської області та ведуть звичайний артилерійський вогонь по районах на правому березі річки Дніпро. У Генштабі України повідомили, що російські війська зміцнюють свої позиції вздовж невизначеної берегової лінії, ймовірно маючи на увазі до узбережжя Чорного моря і готують оборону в глибину.

Повідомляється, що російські війська переміщують системи РСЗВ і С-300 ближче до Херсона, що вказує на те, що російські війська можуть мати намір збільшити темпи ракетних і зенітних ракетних ударів по наземних цілях на північ від річки Дніпро в найближчі дні. Українські офіційні особи повідомили, що російські сили обстріляли Херсон, Антонівку, Чорнобаївку та Берислав – усі на правому березі Дніпра.

Українські війська продовжують завдавати ударів по зосередженню російських військ і військових засобів у російських тилових районах на півдні України. У Генштабі України повідомили, що українські війська завдали ударів по складу боєприпасів у Мелітополі - поранено 50 російських військовослужбовців, та по двох складах у Василівському районі - поранено 130 осіб та знищено 7 одиниць техніки. Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що 25 листопада українські війська завдали удару по російському складу боєприпасів у Михайлівці на північній околиці Мелітополя. Російський військовий блогер також стверджує, що українські війська завдали ударів по Чаплинці і Скадовську.

Також в цей день росіяни продовжили обстрілювати Дніпро, Гуляйполе, Очаків, Нікополь та Марганець.
ЗСУ продовжують досягати успіхів на лінії Сватове-Кремінна: карти боїв