ua en ru

ЗСУ отримають танки Leopard: перші реакції України та світу

ЗСУ отримають танки Leopard: перші реакції України та світу Фото: Україна та світ відреагували на рішення Німеччини надати танки (Getty Images)

Німеччина сьогодні офіційно оголосила про намір надати Україні сучасні танки Leopard 2. Таке рішення Берліну позитивно оцінили в Україні та світі.

РБК-Україна зібрало реакції українських та міжнародних лідерів у матеріалі нижче.

Україна

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Він зазначив, що обгоорив танки, тренувальних місій та постачання іншої техніки.

"Щойно у розмові з Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом почув про ці важливі та своєчасні рішення. Щиро вдячний Олафу Шольцу та всім нашим друзям у Німеччині", - зазначив Зеленський.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що це перший вагомий крок щодо танкової коаліції партнерів.

"Перший танковий крок зроблено. Далі - "танкова коаліція". Леопардів потрібно багато", - написав він у Telegram.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль відзначив, що "зелене світло" щодо танків для інших країн дозволить розширити коаліцію партнерів.

"Розраховуємо залучити до танкової коаліції широке коло партнерів, аби отримати якнайбільше танків у найкоротший термін. Вдячні уряду Німеччини та всім країнам, які готові передати "Leopard 2" Україні", - зазначив прем'єр.

Водночас глава Міноборони Олексій Резніков підмітив, що Німеччини погодилася передати Україні танки через 120 годин після восьмої зустрічі у форматі "Рамштайн".

Радник голови ОП Михайло Подоляк нагадав іншим країнам, що залишатись осторонь тепер вкрай неприйнятно, оскільки Німеччини погодилася на танки, а нейтральна Швейцарія планує дозволити реекспорт зброї в Україну.

Британія

Прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак одним з перших відреагував на рішення Німеччини. Він заявив, що німецькі Leopard та британські Challenger допоможуть українським військам.

"Правильне рішення членів НАТО та друзів направити основні бойові танки в Україну. Разом з Challenger 2 вони посилять вогневу оборонну міць України. Разом ми прискорюємо наші зусилля, щоб забезпечити перемогу України у цій війні та забезпечити міцний мир", - зазначив Сунак у Twitter.

Міністр оборони Великобританії Бен Воллес також прокоментував подію.

"Настав час для Росії усвідомити, що міжнародне співтовариство дедалі рішучіше допомагає Україні протистояти їхньому варварському та незаконному вторгненню", - заявив міністр.

Польща

Польський прем'єр Матуеш Моравецький подякував канцлеру Німеччини Олафу Шольцу за політичне рішення щодо танків.

"Рішення про відправку "Леопардів" до України є великим кроком до того, щоб зупинити Росію. Разом ми сильніші", - наголосив прем'єр Польщі.

Литва

Тим часом міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс привітав рішення Німеччини лаконічним постом в Twitter.

Франція

Єлисейський палац також привітав відправку Україні танків і дозвіл на реекспорт для інших країн.

"Франція вітає рішення Німеччини, яке розширює та посилює підтримку, яку ми надали з поставкою AMX10 RC", - зазначили у Макрона.