ua en ru

Змінили тактику. Гуменюк попередила, що між масованими атаками можливі точкові удари

Змінили тактику. Гуменюк попередила, що між масованими атаками можливі точкові удари Фото: речниця Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк (Владислав Красінський, РБК-Україна)

Росія у перервах між масованими ракетними атаками може точково обстрілювати Україну. Крім того, ворог намагається виснажити нашу протиповітряну оборону.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на начальницю Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталію Гуменюк в ефірі телемарафону.

"Зараз, навіть після масованих ракетних атак, коли всі вже звикли до того, що можна взяти певну паузу в 10-12 діб, поки вони будуть готуватися - ворог не дрімає і почав тероризувати нас такими невеличкими повітряними атаками", - сказала Гуменюк.

Речниця додала, що Росія сьогодні хоч і зменшила корабельне угруповування у Чорному морі до 11 суден, але тримає напоготові три ракетоносії з 20 "Калібрами".

"Це говорить про те, що вони продовжують тримати тиск на населення і абсолютно не виключаються точкові ракетні удари. Скоріш за все, через погоду застосувати дрони їм не вдасться, але розслаблятися не слід, оскільки буває, що вночі вщухає поривчастість вітру, і саме ніч вони наразі використовують для застосування Shahed", - додала вона.

Ворог виснажує ППО

Наталія Гуменюк також зазначила, що Росія змінила тактику ракетних ударів. Зокрема, окупанти намагаються ослабити українську протиповітряну оборону, тому спершу запускають дрони-камікадзе, а потім ракети.

"Вони відстежують і бачать результативність нашої ППО, яка зросла аж до 75-80% в протидії саме їх масованим ракетним атакам. Вони вишукують тактику, коли зможуть знизити цей процент протидії нашої протиповітряної оборони. Тому вони більш дешеві Shahed використовують першими хвилями, щоб розвідати і знищити засоби ППО і виснажити систему спостереження, а вже потім запускають ракетні атаки", - пояснила речниця.

Гуменюк підтвердила, що росіяни останнім часом почали менше використовувати при атаках "Калібри", оскільки їх запаси виснажуються. Але ворог запускає інші ракети, яких ще вдосталь.