ua en ru

Зеленський заявив про рішення РНБО щодо економічної безпеки та стабільності

Зеленський заявив про рішення РНБО щодо економічної безпеки та стабільності Фото: Володимир Зеленський, президент України (Віталій Носач, РБК-Україна)

Рада національної безпеки і оборони України (РНБОУ) ухвалила рішення щодо економічної безпеки та стабільності у період триваючого воєнного стану в країні. Зокрема, буде сформовано Раду з підтримки підприємництва.

Про це заявив президент Володимир Зеленський, повідомляє РБК-Україна з посиланням на вечірнє відеозвернення глави держави.

"Чітко визначені кроки, які допоможуть і українським підприємцям, і державним інституціям вирішити увесь той комплекс проблем, про який багато говорилося цими тижнями", - зазначив він.

Зеленський уточнив, що буде сформовано Раду з підтримки підприємництва. До її складу увійдуть представники бізнесу.

"Це відомі імена, відомі очільники українських компаній. Бізнес, який працює заради мільйонів людей. Технологічний бізнес, фінанси, послуги та інші галузі. Різні галузі, щоб були різні погляди. Але одне завдання - зміцнення нашої економіки, нашого суспільства", - сказав президент.

Також Зеленський розповів про "абсолютну чіткість щодо правоохоронних органів".

"Уряд представить зміни до закону про Бюро економічної безпеки та деяких інших законів, щоб максимально обмежити потенціал будь-якого можливого тиску на "білий", легальний бізнес", - йдеться у повідомленні.

За словами глави держави, визначено на рівні РНБО термін 3 місяці фактичного мораторію на проведення процесуальних дій, які можуть заблокувати роботу підприємства.

"Також має бути проведений аудит системи моніторингу ризиків податкових накладних, треба зняти всю проблематику з податковими накладними. І багато іншого - все детально є в указі", - сказав Зеленський.

Він наголосив, що держава виконає "свою частину морального договору з бізнесом".

"Важливо, щоб і кожен з підприємців в Україні виконав свою частину домовленостей: бізнес сплачує податки, працює легально, "в білу", поважає працівників, працівниць і точно не працює з Росією. Всі ми працюємо лише на українську перемогу", - наголосив він.

Указ Зеленського

У прес-службі президента сьогодні, 23 січня, був опублікований відповідний указ №21/2024 про рішення РНБО "Про невідкладні заходи із забезпечення економічної безпеки на період дії правового режиму воєнного стану".

Глава держави постановив увести в дію дане рішення РНБО, а контроль за "виконанням пунктів 2 – 5 рішення" покласти на Секретаря РНБО Олексія Данілова.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Ради національної безпеки і оборони України

Текст документа

Як йдеться в указі, з метою вжиття додаткових заходів із забезпечення економічної безпеки та захисту національних інтересів України в умовах дії правового режиму воєнного стану РНБО вирішила:

  • рекомендувати президентові утворити Раду з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану.
  • рекомендувати Кабміну невідкладно внести на розгляд Верховної Ради України законопроекти про внесення змін:
  1. до закону про Бюро економічної безпеки (БЕБ) щодо посилення механізмів його функціонування,
  2. до Кримінального процесуального кодексу України, законів "Про оперативно-розшукову діяльність", "Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні", "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю" щодо встановлення додаткових гарантій захисту законних інтересів підприємництва під час здійснення кримінального провадження й забезпечення консолідації повноважень органів правопорядку щодо протидії правопорушенням, що посягають на економіку держави, в єдиному органі - БЕБ,
  3. до закону "Про оборонні закупівлі" щодо врегулювання граничного рівня прибутку для державних контрактів, що виконувалися / виконуються під час дії правового режиму воєнного стану.
  • Також уряду рекомендують провести аудит системи моніторингу ризиків і критеріїв для блокування податкових накладних та процедур і критеріїв їх розблокування.
  • Офісу Генпрокурора, Державному бюро розслідувань, Національній поліції, Службі безпеки України та БЕБ рекомендується:
  1. провести у тримісячний строк аудит вжитих щодо суб'єктів господарювання обмежувальних заходів у кримінальних провадженнях та визначити доцільність їх подальшого застосування, а також актуальність відображення інформації про них у публічних електронних реєстрах;
  2. утримуватися протягом трьох місяців від проведення процесуальних дій у кримінальних провадженнях, якщо таке застосування може заблокувати підприємницьку діяльність суб’єктів господарювання.
  • Офісу генпрокурора спільно з СБУ, Нацполіцією, ДБР та БЕБ рекомендують:
  1. невідкладно провести аудит зареєстрованих кримінальних проваджень, розслідування в яких здійснюється щодо кримінальних правопорушень, що посягають на функціонування економіки держави;
  2. за результатами аудиту виробити ефективні механізми забезпечення захисту підприємництва від можливих зловживань з боку правоохоронних органів, зокрема під час проведення окремих слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, у ході яких обмежуються права чи законні інтереси відповідних суб’єктів господарювання.
  • ОГП спільно з Міністерством цифрової трансформації та Міністерством юстиції рекомендують забезпечити розроблення аналітичного модуля до Єдиного реєстру досудових розслідувань з можливістю публічного доступу до аналітичних узагальнених даних щодо діяльності правоохоронних органів і модуля подання онлайн скарг від підприємців, а також внести відповідні зміни до нормативно-правових актів, які забезпечують функціонування ЄРДР.

Що передувало

Нагадаємо, вчора, 22 січня, президент Володимир Зеленський розповів, що відбулась непроста дискусія між урядовцями та представниками вітчизняного бізнесу.

Глава держави повідомив, що ознайомився з деталями та попросив "зробити необхідні напрацювання, щоб усі складнощі між урядовцями, бізнесом, правоохоронцями були зняті". Й анонсував їх представлення на РНБО.