ua en ru

Зеленський підписав закон щодо криміналізації контрабанди

Зеленський підписав закон щодо криміналізації контрабанди Фото: український президент Володимир Зеленський (Getty Images)

Український президент Володимир Зеленський підписав законопроект щодо криміналізації контрабанди.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сторінку закону.

Сьогодні, 28 грудня, український президент підписав законопроект 5420 щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів.

Закон, зокрема, передбачає з 1 липня 2024 року кримінальну відповідальність за товарну контрабанду вартістю:

  • від 7,57 до 15,14 млн гривень у вигляді штрафу від 170 до 425 тисяч гривень;
  • понад 15,14 млн гривень - відповідальність від штрафу в 850 тияч гривень до позбавлення волі на 11 років з конфіскацією майна.

Крім того, для підакцизних товарів вартістю від 1,136 до 2,271 млн гривень діятиме санкція від 340 тисяч гривень штрафу до 6 років позбавлення волі, а вартістю понад 2,271 млн гривень - від 1,275 млн гривень штрафу до 12 років в'язниці з конфіскацією майна.

Зауважимо, що прийняття законопроекту є вимогою макрофіну від ЄС на 1,5 млрд євро в цьому році.

Макрофінансова допомогу ЄС для України

У 2022 році Рада Європейського союзу погодила надання Україні допомоги на суму 18 млрд євро протягом 2023 року. Вже в січні поточного року наша країна отримала перший транш допомоги у розмірі 3 млрд євро. Тоді ж повідомлялось, що майбутні виплати у розмірі 1,5 мільярда євро на місяць продовжуватимуться з березня. Зокрема вони залежатимуть від задовільного прогресу у виконанні узгоджених умов

Востаннє Україна отримувала черговий транш в листопаді поточного року. Як розповіла голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, загалом підтримка України досягла 85 млрд євро. Зокрема Брюссель має намір виділити 50 млрд євро до 2027 року.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.