ua en ru

"Зелена" генерація має стати одним з пріоритетів оновленої енергетичної стратегії, - Міненерго

"Зелена" генерація має стати одним з пріоритетів оновленої енергетичної стратегії, - Міненерго Фото: "зелена" генерація має стати одним з пріоритетів оновленої енергетичної стратегії України (pixabay)
Автор: Юлія Бойко

Найближчими десятиліттями оновлена енергетична стратегія України має будуватись на децентралізованій енергосистемі, а також на "зеленій" та атомній енергетиці.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заступника міністра енергетики Ярослава Демченкова в ході Всесвітнього економічного форуму у Давосі.

"Розширення ролі атомної та зеленої енергетики та децентралізована енергетична система. Ці пріоритети в основі нашої оновленої Енергетичної стратегії на найближчі десятиліття", - сказав він.

Заступник міністра наголосив, що роль вугілля значно знизиться після 2032 року, а до 2040 року Україна планує повністю відмовитися від його використання у процесі вироблення електроенергії.

Демченков зазначив, що поступова відмова від вугілля відбуватиметься паралельно з будівництвом нових сонячних та вітрових генерацій, а також ТЕЦ, що працюватимуть на біопаливі.

"Очікується, що частка відновлюваних джерел енергії в енергетичному балансі досягне 25% у 2032 році та подвоїться до 2050 року", - підкреслив він.

Нагадаємо, раніше голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький заявив, що вітрова генерація може покращувати енергозабезпечення України під час дефіциту потужності в енергосистемі.

За інформацією Української вітроенергетичної асоціації, енергетичні компанії можуть добудувати від 300 до 500 МВт потужності "зеленої" енергетики вже найближчі місяці, якщо держава забезпечить їм продовження гарантованих умов підтримки на 1-2 роки, щоб компанії встигли добудувати свої об’єкти.

Також Володимир Зеленський заявляв, що Україна може стати "зеленим енергохабом" для Європи та нарощувати експорт електроенергії до ЄС, щоб замінити "брудні" російські енергоресурси.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.