ua en ru

У ЮНЕСКО оцінили збитки науковій інфраструктурі України

У ЮНЕСКО оцінили збитки науковій інфраструктурі України Фото: економічний факультет Харківського національного університету імені Каразіна в Харкові (Getty Images)

Вторгнення Росії в лютому 2022 року завдало серйозної шкоди науковим установам України, особливо університетам, і ЮНЕСКО наголошує на необхідності подальшого захисту.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на доповідь ЮНЕСКО.

Загальна вартість відновлення державної наукової інфраструктури України наразі становить понад 1,26 млрд доларів.

"Оскільки ситуація стає дедалі критичнішою для наукового співтовариства, ми маємо захищати і підтримувати їхні дослідження в Україні", - заявила Одрі Азулай, генеральний директор ЮНЕСКО.

За останні два роки було пошкоджено або зруйновано 1443 будівлі, що відносяться до 177 установ, причому найбільше постраждали будівлі в східній частині Харківської області. Тільки на ремонт будівлі Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого в Харкові знадобиться майже 120 млн доларів.

Крім того, відновлення або заміна пошкодженого наукового обладнання обійдеться в суму трохи більше 45 млн доларів.

Тоді як у звіті ЮНЕСКО наведено структурний збиток, реальна ціна війни з наукою набагато вища.
Крім цього, у доповіді ЮНЕСКО йдеться про величезну кількість переміщених українських вчених: 4887 осіб переїхали в інші країни.

Збитки України від російського вторгнення

Україні знадобиться 9 млрд доларів протягом наступних 10 років, щоб відновити свою культуру та туристичний сектор. Дворічна війна з Росією вже завдала Києву збитків понад 19,6 млрд доларів у вигляді доходів від туризму.

Крім того, за час повномасштабного вторгнення Росії навколишнє середовище України зазнало збитків на суму 2,2 трлн гривень.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.