ua en ru

Про війну та майбутнє. Конференція "Україна. Рік 2024": головні заяви (онлайн)

Про війну та майбутнє. Конференція "Україна. Рік 2024": головні заяви (онлайн) Фото: форум "Україна. Рік 2024" стартував (прес-служба Кабміну)

Сьогодні, 25 лютого, почалася конференція "Україна. Рік 2024" за участі військово-політичного керівництва країни. Зустріч буде присвячена різним аспектам майбутнього України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію заходу.

Трансляція форуму:

Санкції проти РФ

Україна концентрується на забороні постачання західних технологій до Російської Федерації, адже без імпортних деталей росіяни не зможуть вготовляти зброю, заявив радник керівника ОП Владислав Власюк.

"Десятки років РФ отримувала багато мікроелектроніки з західного світу. Ми концентруємось на тому, щоб РФ не могла виробляти свою зброю. Росія без західних технологій практично не зможе виробляти власну зброю. Ця зброя буде менш якісною та в меншій кількості", - сказав він.

Відкриття авіаційного простору

Україна обговорює та працює над відкриттям авіаційного простору. Наразі оцінюються ризики відповідного рішення, розповів міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

"Ведемо консультації з американськими та європейськими регуляторами з безпеки над відкриттям авіаційного простору. Складний процес, але перші формальні кроки Україна робить вже зараз", - сказав він.

Буданов про операції в РФ

Керівник ГУР Кирило Буданов заявив про потребу зміни режиму в РФ, щоб він перестав нести загрозу світу. Над цим українська розвідка вже працює і це можна побачити у різних подіях, які відбуваються в РФ.

"Чим більше РФ буде вести війну, тим більше всіляких подій буде відбуватися на її території. Які дії ми будемо робити? Це продовження тих операцій, які відбуваються зараз, та нарощувати їх темпи. Поки війна триває у нас, поти будуть проблеми в РФ", - сказав він.

Повернення цивільних полонених

Омбудсмен Дмитро Лубінець заявив про необхідність створення міжнародної коаліції для повернення цивільних заручників з РФ. До такої коаліції вже готовий приєднатися Катар.

"За нашими неофіційними даними, приблизно 28 тисяч громадян України перебувають в російських застінках. Журналісти, представники місцевого самоврядування, церков, міжнародні представники. Три офіційні представники ОБСЄ. Міняти цивільних на цивільних ми не можемо, це заборонено міжнародним правом. Ми шукаємо нові підходи. Ми шукаємо країни, які можуть приєднатися до процесу повернення цивільних заручників", - сказав він.

Про війну та майбутнє. Конференція "Україна. Рік 2024": головні заяви (онлайн)

Єрмак допустив участь РФ в саміті миру

За словами керівника ОП Андрія Єрмака, після першого саміту миру країни-учасники спільно розроблять план відновлення миру в Україні, і вже на другу таку зустріч можуть запросити Росію.

"На другому саміті, коли цей план буде створено, разом, без посередників, відкрито, за участі всіх цих країн, які продуть з нами цей шлях, може бути така ситуація, що ми запросимо представників РФ, де їм буде представлений цей план. На той випадок, якщо той, хто на той час буде представляти країну-агресора, захоче припинити війну та повернутися до справедливого миру", - сказав він.

Україна очікує від США до 12 млрд доларів фіндопомоги

Протягом 2024 року Україна очікує отримати від США 11,8 млрд доларів фінансової допомоги, заявив прем'єр Денис Шмигаль.

"Ми глибоко переконані, що США не залишать Україну на самоті з точки зору і фінансової підтримки, і збройної, бо вони об'єднані в один пакет. Тому очікуємо на рішення Конгресу після двотижневої перерви в їх роботі", - сказав він.

Україна має власну ракету, яка летить на 700 км

Україна має далекобійну зброю власного виробництва, розповів міністр стратегпрому Олександр Камишін. Українська ракета вразила ціль за 700 км.

"Найважливіша програма для нашої країни - це ракетна програма. Але про неї я скажу не більше, аніж президент - у нас зʼявилася наша далекобійна зброя, яка вразила ціль на 700 км", - сказав він.

Шмигаль про призначення в Кабміні

Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля запитали, чи планується призначення міністрів замість виконувачів обов'язки.

"Ми працюємо над цим. Очевидно, це відбудеться", - відповів глава Кабміну.

Зараз залишаються вакантними посади міністрів культури, спорту та з питань ветеранів.

Стефанчук про співпрацю з Конгресом США

Спікер Верховної ради України Руслан Стефанчук заінтригував заявою про співпрацю з Конгресом США.

"Найближчим часом, завтра-післязавтра, ви отримаєте новий приклад спікерської співпраці на рівні того, як треба просувати питання України в Конгресі США", - розповів він.

Половина зброї не потрапляє в Україну вчасно

Міністр оборони Рустем Умєров прокоментував ситуацію з затримкою військової допомоги Україні. За його словами, половина зброї не надходить вчасно.

"Оскільки ситуація завжди динамічна, завжди змінюється, то 50% не постачається вчасно. Те, що виділяється, якщо воно не приходить своєчасно, то ми втрачаємо людей і території. Це війна, коли союзники мають забезпечувати своєчасне постачання. Ми працюємо згідно з планом, ми робимо все можливе і неможливе, але без своєчасних поставок - це ускладнює нашу роботу", - сказав він.

Жодна нелегальна зброя не потрапила в ЄС з України

"Можу сказати, що жодна одиниця зброї на сьогодні за два роки повномасштабної війни не перетнула кордон України з ЄС. Це колосальна робота наших сил безпеки", - сказав міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Про війну та майбутнє. Конференція "Україна. Рік 2024": головні заяви (онлайн)

Сили безпілотних систем

Заступник головнокомандувача ЗСУ Вадим Сухаревський заявив, що новостворені Сили безпілотних систем стануть потужним кулаком на полі бою.

"Це буде потужний кулак, який буде вирішувати реальні завдання на полі бою, який буде надійним плечем підтримки для наших бойових бригад, це буде той елемент, який дасть можливість асиметрично відповідати на дії противника і завдавати йому максимальних втрат", - сказав він на форумі.

Про війну та майбутнє. Конференція "Україна. Рік 2024": головні заяви (онлайн)

Камишін анонсував рік наземних дронів

Міністр стратегічної промисловості Олександр Камишін розповів, що цього року українці будуть частіше чути про наземні роботизовані системи на полі бою.

"Минулого року ми побачили в масштабній справі в повітрі дрони, ми побачили їх на морі. Цей рік буде роком, коли ми побачимо їх на землі. Цього року ми будемо більше чути про наземні роботизовані системи", - сказав міністр стратегпрому на форумі "Україна. Рік 2024".

Умєров розповів про план на 2024 рік

Міністр оборони Рустем Умєров, виступаючи на форумі, заявив, що Україна вже має план дій на 2024 рік, але він не публічний.

"Всі кажуть, що краще за наші дії говорять наші результати. Ми робимо все можливе і неможливе, щоб зробити прорив. План 2024 вже є. Ми публічно про нього не кажемо. Він потужний, він сильний, він дає не тільки надію, але й дасть результат у 2024 році", - сказав міністр на форумі "Україна. Рік 2024".

Про війну та майбутнє. Конференція "Україна. Рік 2024": головні заяви (онлайн)

Чого чекати на форумі

На конференції, як очікується, будуть присутні провідні спікери від влади. Зокрема, прем'єр-міністр Денис Шмигаль, глава Верховної ради Руслан Стефанчук, а також представники Мінстратегпрому, СБУ та ГУР, та інші представники військово-політичного керівництва.

Також участь у конференції візьмуть президент України Володимир Зеленський та перша леді.

"Це буде чесна розмова про наш шлях далі, наш шлях у 2024 році", - розповідав речник президента Сергій Никифоров в ефірі телемарафону.

Серед обговорюваних тем буде інтеграція України до ЄС та НАТО, питання розвитку армії, відновлення фізичного та психічного здоров'я громадян, підтримка бізнесу тощо.

Після завершення конференції Зеленський проведе пресконференцію, де підведе підсумки та буде відповідати на запитання журналістів.