ua en ru

Війна завдала збитків культурній спадщині України на 2,6 млрд доларів, - ЮНЕСКО

Війна завдала збитків культурній спадщині України на 2,6 млрд доларів, - ЮНЕСКО Фото: війна завдала збитків культурній спадщині України на 2,6 млрд доларів (Getty Images)

Повномасштабна війна Росії проти України завдала шкоди об’єктам культурної спадщини країни приблизно на 2,6 мільярда доларів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на CNN.

"Станом на 24 лютого 2023 року загальна вартість збитку від ідентифікованих активів оцінюється у 2,6 мільярда доларів", - йдеться у звіті ЮНЕСКО.

Зокрема, приблизно 1,7 мільярда доларів із цих витрат прийшлося на "історичні міста, будівлі та місця, наповнені визнаними культурними/соціальними цінностями", 650 мільйонів доларів на туристичні об’єкти, 143 мільйони доларів на "рухомі культурні цінності та колекції, сховища культури" та 150 мільйонів доларів на "будівлі/майстерні/ательє, присвячені культурним і креативним індустріям".

Найбільш постраждалим регіоном в Україні стала Харківська область, яка зазнала 30% загальної шкоди своїм культурним цінностям, додається у звіті. Збитки оцінюються приблизно в 15,2 мільярда доларів, що включає втрати доходів від туризму, мистецтва, спорту, розваг, відпочинку, культурної освіти, творчих і культурних індустрій.

"Війна суттєво вплинула на розмаїття та багатство культури та культурної спадщини в Україні, завдаючи шкоди культурній інфраструктурі та активам, зменшуючи засоби до існування для творців, носіїв та практиків культури, обмежуючи доступ до культури та перешкоджаючи здійсненню культурних прав", - зазначили в ЮНЕСКО.