ua en ru

Вибухи біля Хмельницької АЕС: у МАГАТЕ назвали наслідки

Вибухи біля Хмельницької АЕС: у МАГАТЕ назвали наслідки Фото: у МАГАТЕ назвали наслідки вибухів біля Хмельницької АЕС (Віталій Носач, РБК-Україна)

Вибухи, які пролунали сьогодні, 25 жовтня, біля Хмельницької атомної електростанції, не вплинули на її роботу. Але на території станції пошкоджено будівлі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пресслужбу Міжнародного агентства з атомної енергії.

Експерти МАГАТЕ, які були присутні на станції, розповіли про два гучні вибухи рано вранці 25 жовтня. Пізніше їм повідомили, що два безпілотники збили на відстані приблизно 5 і 20 кілометрів від об'єкта.

В агентстві наголосили, що вибухи не вплинули на роботу станції або її підключення до національної електромережі. Але ударні хвилі пошкодили вікна кількох будівель на майданчику, включаючи прохідну до реакторних корпусів, допоміжну будівлю, спецтехніку, навчальний центр, а також інші об'єкти.

Наразі група МАГАТЕ оцінює точні масштаби збитків. Подальшу інформацію обіцяють надати пізніше.

"Цей інцидент ще раз підкреслює вкрай нестійку ситуацію з ядерною безпекою в Україні, яка зберігатиметься доти, доки триває ця трагічна війна. Той факт, що на об'єкті були зруйновані численні вікна, показує, наскільки близько він перебував. Наступного разу нам може не так пощастити", - заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Варто зауважити, що ХАЕС включає два реактори, один з яких працює, а інший знаходиться в плановій зупинці з початку серпня.

Нічна атака

Нагадаємо, сьогодні, 25 жовтня, вночі російські окупанти знову запустили по Україні дрони-камікадзе "Шахед".

Загалом у повітряному просторі нашої країни зафіксували 11 дронів, усі збили сили протиповітряної оборони. Але на землю попадали уламки.

Пізніше з'ясувалося, що ворог завдав удару по території поблизу Хмельницької АЕС. Внаслідок цього у містах Славута та Нетішин було порушено електропостачання.