ua en ru

Уламки на будинках та відключення світла: що відомо про наслідки атаки на Київ

Уламки на будинках та відключення світла: що відомо про наслідки атаки на Київ Фото: ракетний удар завдали по Києву (Віталій Носач, РБК-Україна)

Російські війська нанесли черговий масований удар по Києву. У столиці зафіксовано падіння уламків в кількох районах, вимкнення світла, води та пожежі.

Про наслідки ракетної атаки - в матеріалі РБК-Україна.

При підготовці матеріали використовувалися дані Київської міської військової адміністрації (КМВА), мера Києва Віталія Кличка, КМДА, "Київпастрансу", прес-служби Міненерго.

Ракетний удар по Києву

За даними КМВА, російська армія вранці 2 січня нанесла другий поспіль удар із застосуванням великого арсеналу повітряного озброєння.

Повітряна тривога сумарно тривала майже 6 годин. Спочатку ворог запустив на столицю України приблизно півтора десятка баражуючих боєприпасів типу Shahed.

А слідом за ними понад півтора десятка стратегічних бомбардувальників Ту-95МС запустили групами та хвилями крилаті ракети Х-101/Х555Х-55. Одночасно із заходом ракет на Київ, понад десять літаків Міг-31К запустили по столиці аеробалістичні ракети Х-47М2 "Кинджал".

Силами та засобами протиповітряної оборони було уражено усі БпЛА Shahed та понад 60 ракет Х-101/Х555Х-55 та десяток Х-47М2 "Кинджал" (остаточно тип і кількість дадуть Повітряні сили), повідомили в КМВА.

Наслідки удару

Внаслідок масованої ракетної атаки в столиці, є руйнування житлової забудови, пошкодження інфраструктури. Є потерпілі. У Солом’янському районі зафіксовано загоряння багатоповерхових житлових будинків. Вогонь заблокував людей на поверхах. ДСНС проводили деблокування та евакуацію людей.

За даними прес-служби КМВА, станом на 13:50 в багатоповерховому житловому будинку Солом’янського району загинуло 2 людини та 48 постраждало.

Раніше підтвердилася інформація щодо загибелі жінки 86 років. Як повідомив мер Києва Віталій Кличко, вона була евакуйована з будинку в Солом’янському районі та померла в машині "швидкої".

За даними прес-служби КМДА, у Подільському районі Києва спостерігається сильне задимлення через пожежі, спричинені ракетною атакою на столицю. Станом на 11:30 пожежу в Подільському р-ні на складах, площею 2000 м2 локалізовано.

Станом на 12:40 у Подільському районі ліквідовано загоряння у двох автосалонах на загальній площі 300 м2 Повністю згоріло 29 автомобілів, ще 5 пошкоджено.

За даними прес-служби Київпастрансу, Затримується рух тролейбусів № 4, 5,7, 26, 6, 18, 24, 25, 28, 33, 35, 36, 34, 44, 47 та трамваїв № 11к, 12к, 17, 19, 16к" з технічних причин по вул. Кирилівська, вул. Вишгородська, просп. Івасюка, вул. Виговського, вул. Білицька, вул. Північна. На місце направлено відповідальну службу міста.

Станом на 12:00 рух тролейбусних маршрутів № 34, 44, 47 відновлено

Як повідомили в прес-службі КМДА, станом на 12:00 у всіх районах столиці відновлено живлення об’єктів водопостачання.

Утім у Святошинському та Подільському районах, на житлових масивах Виноградар, Софіївська та Микільська Борщагівка наразі спостерігається пониження тиску водопостачання.

"Для повного запуску агрегатів і стабілізації тиску в мережі фахівцям "Київводоканалу" необхідно орієнтовно до однієї години", - йдеться в повідомленні.

Наслідки ракетної атаки по районах:

  • - в Солом’янському районі зафіксовано загоряння двох багатоповерхових житлових будинків. ДСНС проводили деблокування та евакуацію людей. Одна людина загинула, 27 поранено. Дані ще уточнюються;
  • - в Голосіївському р-ні падіння решток уламків на відкритій території;
  • - в Печерському р-ні - падіння решток на дах 25-типоверхової нежитлової будівлі; на ще один багатоповерховий будинок та приватний будинок;
  • - в Оболонському р-ні є загоряння житлового будинку; падіння решток уламків на територію нежитлової забудови та складських приміщень із подальшим загорянням на площі 250 м2; загоряння на території двох автосалонів
  • - в Деснянському р-ні попередньо загоряння в будівлі супермаркету; пошкоджено оздоблення у приватному будинку та зафіксовано падіння уламків на відкритій місцевості;
  • - в Святошинському р-ні - на нежитлову забудову;
  • - в Подільському р-ні є загоряння на площі 1000 м2 на території ринку; загорання складів на площі 2000 м2; іншої складської будівлі на площею 3000м2; пошкоджено газову трубу, магістралі водопостачання; пожежа охопила приблизно 6 авто; часткове руйнування житлового будинку; падіння решток на нежитлову забудову;
  • - в Дарницькому районі пошкоджено нежитлові приміщення;
  • - Шевченківський р-н - падіння решток на відкриту територію.

Відключення світла

За даними прес-служби Міненерго, через масований ракетний обстріл у Києві пошкоджено повітряну лінію, без напруги низка підстанцій, знеструмлені 259 тисяч споживачів.

У Київській області через обстріли знеструмлено високовольтні лінії, є відключення споживачів у Бучанському та Вишгородському районах. Також знеструмлювалося обладнання підстанції. Окрім цього, були тимчасові порушення у роботі ГЕС.

За даними прес-служби ДТЕК, станом на 11:40 Енергетики запитали частину мешканців Святошинського, Шевченківського, Оболонського та Подільського районів Києва після ракетного удару по столиці. Без світла залишається Куренівка, частина Оболонського та Святошинського районів.

Станом на 12:40 через ворожу атаку у Києві та області залишаються без світла понад 86 тисяч споживачів.

Обстріл Києва 29 грудня

Нагадаємо, 29 грудня Росія влаштувала наймасштабнішу атаку по території України з початку вторгнення. За кілька годин випустили 158 ракет різних типів, а також ударні дрони-камікадзе. Зокрема, у небі над Києвом було збито понад 30 ворожих цілей.

Станом на 1 січня у столиці виявили вже 29 загиблих людей.