ua en ru

Україні стало важче отримувати гроші від партнерів: Марченко пояснив причину

Україні стало важче отримувати гроші від партнерів: Марченко пояснив причину Фото: міністр фінансів України Сергій Марченко (kmu.gov.ua)

Україні стає дедалі важче отримати фінансову підтримку, оскільки увага офіційних осіб ключових країн-донорів переключається на майбутні вибори, а геополітична напруженість посилюється.

Про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

"Я бачу велику втому, я бачу велику слабкість наших партнерів, вони хотіли б забути про війну, але війна все ще триває, повномасштабна", - заявив він у кулуарах засідань Міжнародного валютного фонду та Світового банку в Марракеші.

За його словами, зараз Україна докладає "вдвічі більше зусиль, щоб переконати наших партнерів надати нам підтримку, ніж на минулій щорічній зустрічі" у квітні.

Марченко зазначив, що "геополітичні зміни і внутрішньополітичний контекст у різних країнах" знижують бажання урядів підтримувати Україну, згадавши про вибори, намічені на наступний рік у США і Євросоюзі.

"У нас уже є деякі зобов'язання, наприклад, 5,4 млрд доларів за програмою МВФ, ми очікуємо зобов'язань від Японії та Великої Британії, і, звісно, ми розраховуємо на наших головних партнерів і союзників - США та Євросоюз", - сказав міністр.

ВВП України

За даними Держстату, падіння валового внутрішнього продукту України за 2022 рік становило 29,1%.

Прогноз зростання ВВП України на рівні 3,2% закладено до державного бюджету на 2023 рік у вересні минулого року і з того часу не змінювався.

Заступник голови НБУ Сергія Ніколайчук заявив, що НБУ наприкінці жовтня додатково покращить прогноз щодо інфляції та прогнози зростання валового внутрішнього продукту на 2023 рік.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.