ua en ru

В Україні оновили ПДР: що потрібно знати водіям

В Україні оновили ПДР: що потрібно знати водіям Фото: в Україні внесли зміни до ПДР (freepik.com)

Цього місяця уряд України вніс зміни до Правил дорожнього руху. Відтак ПДР стали більш наближені до стандартів Європейського союзу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на патрульну поліцію України.

За даними правоохоронців, зміни здебільшого зумовлені необхідністю наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу.

Що змінилось?

Дені ходові вогні мають бути ввімкнені постійно

Раніше, з метою позначення транспортного засобу, що рухається у світлу пору доби поза межами населеного пункту, з 1 жовтня по 1 травня повинні були бути увімкнені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу - ближнє світло фар.

Тепер такий часовий проміжок скасовано, а зазначене правило для транспортних засобів застосовується постійно.

Практика постійного застосування денних ходових вогнів (ближнього світла фар) позитивно зарекомендувала себе в ряді європейських країн.

За результатами дослідження Європейського дослідницького інституту безпеки дорожнього руху (SWOV), завдяки використанню денних ходових вогнів (ближнього світла фар) кількість ДТП у світлу пору доби скоротилася на 10-15%.

Діти в авто

Забороняється перевозити дітей, зріст яких менше ніж 150 см, (порівняно з попередніми вимогами до зросту дитини - 145 см) у транспортних засобах без використання дитячих утримуючих систем, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу.

"Використання дитячих утримуючих систем - це не лише пасивна безпека вашої дитини, її життя та здоров'я, але й імовірність того, що у випадку ДТП вона залишиться живою чи отримає менш серйозні травми", - пояснили правоохоронці.

Їзда на автомагістралях

На автомагістралях і дорогах для автомобілів забороняється зупинка поза спеціальними місцями для стоянки, позначеними дорожніми знаками:

  • 5.42.1,
  • 5.42.2,
  • 5.42.3,
  • 5.43
  • 6.15;

Зміни для водіїв у 2023 році

Раніше Верховна Рада підтримала законопроект № 7354, який дозволить українцям самостійно проходити теоретичну частину перед іспитом на отримання посвідчення водія.

Крім того, у парламенті зареєстровано законопроект, який стосується запровадження штрафів для власників спортивних автомобілів та мотоциклів за надто гучний звук форсованого двигуна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.