ua en ru

В України немає проблем із новим урядом Словаччини, - Стефанішина

В України немає проблем із новим урядом Словаччини, - Стефанішина Фото: в України немає проблем із новим урядом Словаччини (Віталій Носач, РБК-Україна)

Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що в України немає проблем із новим урядом Словаччини, очільник якого Роберт Фіцо виступив проти військової допомоги Україні та санкцій проти Росії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на її інтерв'ю ZN.UA.

"У нас не було проблем зі Словаччиною. І зараз їх немає. У нас немає проблем із новосформованим словацьким урядом. Ми спокійно сприймаємо заяви, застереження, які пролунали від прем’єр-міністра Словаччини, зокрема на засіданні Європейської ради", - сказала урядовець.

Вона звернула увагу на те, що від початку повномасштабної війни й після подання заявки на членство в ЄС Україна стала частиною європейської політики. Водночас слід пам'ятати, що існує відмінність між публічними заявами та реальними рішеннями та діями.

"Є публічні заяви на брюссельську аудиторію, на українську і на внутрішню. Ми аналізуємо їх і розуміємо, де треба реагувати, а де ні. Звичайно, ми розуміємо, що певна радикалізація позицій може мати місце. Популістичні тренди зараз користуються великим попитом - у час найбільших випробувань", - зазначила віцепрем'єр-міністр.

Стефанішина підкреслила, що і Словаччина, і Угорщина є членами ЄС і НАТО, де існують фактори стримувань і противаг.

Прем'єр Словаччини виступив проти допомоги Україні

Новий прем'єр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що Братислава не підтримуватиме надання Україні військової допомоги для боротьби з російською агресією.

Глава уряду Словаччини підтвердив відмову від допомоги Україні під час виступу перед членами парламентського комітету з питань європейських справ перед самітом лідерів у Брюсселі 26 жовтня.

Також він висловив думку, що на даному етапі широкомасштабної війни РФ у Москви "більші територіальні досягнення, ніж Україна".

Пізніше у Словаччині вигадали виправдання відмови від військової допомоги Україні. Братислава начебто більше не може надавати допомогу, оскільки їй потрібно зберегти власну обороноздатність.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.