ua en ru

Україні має рухатись до скасування прайс-кепів на ринку електроенергії, - юрист

Україні має рухатись до скасування прайс-кепів на ринку електроенергії, - юрист Фото: Україні має рухатись до скасування прайс-кепів на ринку електроенергії (Віталій Носач, РБК-Україна)
Автор: Юлія Бойко

Україні треба рухатись до скасування цінових обмежень на електроенергію (прайс-кепів) інакше в країні не буде ніякого енергоринку.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову комітету з енергетичного права Національної асоціації адвокатів України Олександра Трохимеця.

"Було введено тоді в принципі політичне рішення про прайс-кепи, бо воно абсолютно не правове. Більше того, навіть на момент введення в дію уже в 19-му році ринку, навіть норми такої не було в законі про НКРЕКП, яка б давала право їм встановлювати прайс-кепи", - сказав він.

Він також зауважив, що у 2019 році рішення про встановлення прайс-кепів приймалося як тимчасове. Воно було потрібно, щоб дати можливість запустити оновлений ринок електроенергії.

"Ринок працює вже чотири з половиною роки, а тимчасовий захід нікуди не дівся", - наголосив Трохимець.

Юрист додав, що зараз прайс-кепи не дозволяють виконувати імпортні операції, а замість імпорту запитується аварійна допомога, яка в рази дорожче. "Але не факт, що ця аварійна допомога зможе бути надана в інші періоди. Тоді ми знову зіштовхнемося з відключеннями", - зауважив Трохимець.

За його словами, зараз ринок електроенергії побудований на тому, що одні його учасники намагаються жити за рахунок інших.

"Це не ринок, тому ми повинні рухатись в той бік, щоб прайс-кепи були в принципі скасовані і про них ми повинні забути. Інакше ніякого ринку не буде. Це не правовий механізм", - підкреслив Трохимець.

Раніше державне підприємство "Оператор ринку" заявляло, що для повної синхронізації з енергоринком Євросоюзу прайс-кепи в Україні треба встановити на європейському рівні.