ua en ru

Україна під масовими ракетними ударами: що відомо на цей момент

Україна під масовими ракетними ударами: що відомо на цей момент Фото: Україна під масовими ракетними ударами (GettyImages)

У понеділок, 10 жовтня, Україна зазнала однієї з наймасштабніших масованих атак з боку РФ. Під обстрілом опинились Київ, Житомир, Львів. У багатьох областях спрацювала ППО.

РБК-Україна зібрало все, що відомо зараз.

Де зафіксовано обстріли

Київ

Близько 9-ї ранку в центрі Києва пролунав перший вибух. На даний момент вже зафіксовано не менше 10 вибухів. За даними мера Віталія Кличка, ракети потрапили по центру столиці в Шевченківському та Солом'янському районах.

Посол ЄС в Україні Матті Маасікас опублікував фото з місця інциденту у Києві. На ньому помітна серйозна пожежа, вогонь охопив автомобілі.

Момент удару по Києву потрапив у прямий ефір ВВС.

Що відомо про постраждалих та загиблих

Буквально одразу стало відомо про загиблих та поранених внаслідок вибухів у Києві.

"Є травмовані та загиблі внаслідок кількох влучень у Києві в різних місцях. Інформація уточнюється", - розповіла прес-секретар ДСНС Києва Світлана Водолага.

Пізніше радник міністра МВС Ростислав Смирнов повідомив, що у Шевченківському районі загинули щонайменше 8 осіб та 24 поранені.

Оновлено 12.14. В Офісі генпрокурора уточнили кількість жертв та поранених через обстріли Києва 10 жовтня.

"Наразі відомо про 5 загиблих та понад 20 постраждалих. Кількість загиблих та постраждалих уточнюється", - йдеться в повідомленні.

Найбільше потраплянь у центральній частині міста.

"Внаслідок ракетних обстрілів пошкоджено будівлі вищого навчального закладу, житлові та офісні будинки у центрі Києва. Одна з ракет влучила у дитячий майданчик", - додали в відомстві.

Оновлено 14.00. За даними спікера ДСНС Києва Світлани Водологи, кількість постраждалих після атаки Києва зросла до 47 осіб. Кількість жертв залишилася незмінною - 5.

Метро у Києві

Через обстріл руху поїздів червоною лінією метро призупинено. Також тимчасово закрито пересадочний вузол "Театральна"-"Золоті ворота". Пізніше метро у Києві було повністю зупинено.

У столиці спостерігаються перебої зі світлом та мобільним зв'язком.

Оновлено 12.50. Рух поїздів на всіх лініях столичного метрополітену відновлено.

"Також відновив роботу пересадковий вузол "Театральна"-"Золоті ворота", - розповів мер Києва Віталій Кличко.

Залізничний вокзал у Києві

За даними УЗ, вибуховою хвилею пошкоджено вікна будівлі центрального вокзалу в Києві, проте вокзал працює.

"Висадка та посадка на потяги здійснюється через західний та східний підземні переходи, які виконують роль укриття", - йдеться у повідомленні.

Київська область

За даними голови Київської ОВА Олексія Кулеби, практично по всій Київській області працює ППО.

"Є збиті ракети. Є прильоти приватним сектором у двох громадах. Є постраждалі", - написав він.

Над Київською областю вже збито 6 ракет. За даними мера Бучі Анатолія Федорука, всі вони були збиті над Бучанською громадою.

"Дві ракети - між селом Здвижівка та селищем Бородянка (залишки ракет впали в лісі). Чотири ракети - поблизу сіл Синяк та Гаврилівка (залишки впали в ліс). ППО працює. Уражень інфраструктури і жертв - немає", - розповів він.

Оновлено 11.30. Прильоти зафіксовані в трьох районах Київської області - удари здійснені по критичній та цивільній інфраструктурі.

"Є постраждалі - люди знаходяться під завалами. На місцях працюють рятувальники та необхідні служби, щоб якнайшвидше врятувати людей. В області працює ППО. Кількість збитих ракет уточнюється", - розповів голова ОВА Олексій Кулеба.

За його словами, можливі перебої зі зв‘язком, електрикою та водопостачанням. Тому подбайте про заряджені телефони, павербанки та запасіться водою.

Як розповів голова поліції Київської області Андрій Нєбитов, ворожу ракету вдалося збити в Обуховському районі.

"Уламки смертельної зброї окупантів поліцейські виявили на полях. Потерпілих немає", - уточнив він.

Також він показав наслідки ворожого обстрілу одного із сіл у Вишгородському районі.

"Росіяни докотились до того, що руйнують приватні оселі мирних жителів. Пошкоджено 8 будинків", - розповів Нєбітов.

Також під удар потрапив Броварський район.

"Близько 11 години ворог завдав удару по території району. Пошкоджено інфраструктуру одного з сіл. За попередніми даними, внаслідок падіння ракети є постраждалі", - розповів Нєбітов.

Він додав, що відомо мінімум про одного загиблого та одного пораненого в цьому районі.

Оновлено 12.35. За даними Офісу генпрокурора, в селах Обухівського та Вишгородського районів за попередніми даними постраждали 9 людей.

"Пошкоджено приватні будинки. Крім того, у Броварському районі через ворожий обстріл горять об’єкти цивільної інфраструктури. Також ворог завдав ударів по об’єктах критичної інфраструктури регіону", - йдеться в повідомленні.

Дніпро та область

Масовано була атакована і Дніпропетровська область. По області були зафіксовані удари ракет, РСЗВ та важкої артилерії.

Оновлено 11.01. За словами мера Кривого Рогу Олександра Вілкула, по місту завдали ракетного удару.

"Ракетний удар по місту! Все - у укриттях! Нічого не знімаємо і не викладаємо в інтернет" - нагадав він.

У Тернівському та частково Покровському районах міста немає електрики та води через руйнування об'єкта енергетичної інфраструктури.

Оновлено 13.43. Внаслідок атаки 10 жовтня у Дніпропетровській області 4 особи загинули, 19 отримали поранення. Росіяни направили на область понад десять ракет. Чотири ракети знищили сили ППО.

"Ворог вдарив по об'єктах критичної інфраструктури, житлових кварталів, зупинок транспорту. Бив тоді, коли люди йшли на роботу. Умисно. Щоб посіяти паніку", - розповів голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Одеса та область

Як повідомляє Одеська ОВА, в Одеській області силами протиповітряної оборони збито три ракети та п’ять дронів-камікадзе.

Харків та область

У Харкові зафіксовано три "прильоти".

"Удар був по об'єкту енергетичної інфраструктури. У деяких районах міста зникло світло, відсутнє водопостачання. Спеціалісти обленерго, наші комунальники роблять все можливе, щоб відновити нормальну життєдіяльність Харкова, - написав мер Харкова Ігор Терехов.

Оновлено 11.34. Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов підтвердив, що ворог завдає ракетних ударів по Харкову та критичній інфраструктурі Харківської області. Об’єкти зазнали пошкоджень.

"Деякий час може бути відсутнє електро- та водопостачання. Усі екстрені служби зараз працюють над якнайшвидшим відновленням пошкодженої інфраструктури. Небезпека ще не минула. Залишайтеся в укриттях. Віримо в ЗСУ та нашу перемогу!" - додав він.

Житомир та Хмельницький

Вибухи зафіксовані і у Житомирі та Хмельницькому. Голова Хмельницької ОВ Сергій Гамалій попередив про роботу ППО. У кількох районах Хмельницького зникло електропостачання.

Оновлено 10.49. Міський голова Хмельницького Олександр Симчишин розповів, що у Хмельницькій громаді пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури.

"В кількох будинках вибито вікна. Травмованих немає", - додав він.

За даними голови Хмельницької ОВА Сергія Гамалія, над Хмельницькою областю було збито три ракети.

У деяких мікрорайонах Хмельницького відновлено електрику.

Львів та область

У Львові та області пролунали кілька вибухів. Інформацію про вибухи підтвердив мер Львова Андрій Садовий. За його даними, над містом працює ППО.

"Офіційно зафіксували удари по об'єктах енергетичної інфраструктури Львівщини", - написав у Telegram голова Львівської ОВА Максим Козицький.

За даними мера Львова Андрія Садового, через відсутність електроенергії тимчасово призупинено роботу міських ТЕЦ.

Тому на разі гаряча вода не подається. Запустили резервні електрогенератори на кількох насосних станціях, щоб відновити водопостачання до міста.Частина міста без електроенергії. Не працює третина світлофорів. Після завершення тривоги на складних перехрестях працюватимуть регулювальники", - написав він.

Миколаїв

За словами голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма, над областю збито 3 ракети.

Сумська область

Вибух також зафіксовано у Сумській області.

"Сумська область. Вибух. Конотоп. Залишайтеся в укриттях", - написав голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Оновлено 10.39. За словами голови області, через удар по Конотопу є поранені.

"У всіх районах області є перебої зі світлом. Подекуди через це - проблеми з водопостачанням. У Конотопі приліт двох ракет по об'єкту інфраструктури. Є поранені", - написав він.

Скільки ракет було випущено

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розповів, що наразі окупанти випустили 75 ракет, 41 з них вдалося збити. Пізніше спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону уточнив, що російські окупанти випустили територією України 83 ракети. Сили ППО збили понад 40.

Реакція Зеленського

"229-й день нас намагаються знищити та стерти з лиця землі. Взагалі. Знищити наших людей, які сплять удома у Запоріжжі. Вбити людей, які їдуть на роботу у Дніпрі та Києві", - сказав він.

За словами Зеленського, мішенню РФ в Україні стали люди та енергетична інфраструктура.

"Ранок важкий. Маємо справу з терористами. Десятки ракет, іранські "Шахіди". У них дві мішені. Енергообʼєкти - по всій країні. Київщина і Хмельниччина, Львів і Дніпро, Вінниця, Франківщина, Запоріжжя, Сумщина, Харківщина, Житормирщина, Кіровоградщина, південь….Друга мішень - люди. Спеціально обрали такий час і такі цілі, щоб завдати якнайбільше шкоди", - заявив президент.

Президент України Володимир Зеленський закликав західних союзників терміново зібрати засідання країн G7 ("Великої сімки"). На ньому планується обговорити масований обстріл України 10 жовтня.