ua en ru

Пологовий будинок, житлові будинки, ТЦ. Україна під масованим ударом: що відомо на цю мить

Пологовий будинок, житлові будинки, ТЦ. Україна під масованим ударом: що відомо на цю мить Фото: Україна під ударом, окупанти випустили ракети з бомбардувальників Ту-95 (Getty Images)

Російські війська після вечірньої атаки "Шахедів" взялися масовано обстрілювати Україну зі стратегічної авіації. Відомо про "прильоти" ракет по Харкову, а у Львові ще й про влучання дронів, також є наслідки у Києві, Дніпрі, Одесі та Конотопі.

РБК-Україна в матеріалі нижче зібрало все, що відомо про масовану атаку на цю мить.

Коротко про головне

  • В Одесі пізно ввечері внаслідок атаки "Шахедів" пошкоджено одну з багатоповерхівок. Пожежу було ліквідовано.
  • Львівську область атакували щонайменше 10 "Шахедів". Є загоряння на обʼєкті критичної інфраструктури у Львові.
  • Харків опинився під масованим ударом. Росіяни атакували двома видами ракет - С-300 та Х-22. Зараз відомо про щонайменше 8 прильотів по місту, є проблеми з подачею електрики для транспорту. Вибухи в Харкові тривають.
  • У Сумській області ворог завдав, попередньо, ракетний удар по Конотопу. Відомо про трьох травмованих, пошкоджено багатоквартирний будинок, станцію технічного обслуговування авто. Сталось загоряння автомобіля.
  • У Києві, Дніпрі, Одесі лунають вибухи.

Наразі продовжується атака росіян крилатими ракетами. По всій країні триває небезпека.

Пологовий будинок, житлові будинки, ТЦ. Україна під масованим ударом: що відомо на цю мить

Фото: мапа повітряних тривог станом на 07:52

Що відомо про наслідки

Київ

У Києві після вибухів мер Віталій Кличко повідомив про інтенсивну роботу ППО.

За даними КМВА, зафіксовано падіння уламків також в Подільському та Святошинському районах столиці. Попередньо, є загоряння житлового багатоповерхового будинку. Інформація уточнюється.

Згодом Кличко повідомив, що в Подільському районі палає складське приміщення. А в КМВА проінформували про поранених.

За останніми даними відомо про 5 постраждалих у столиці. У Подільському районі двом чоловікам медики надали допомогу на місці. Одного постраждалого госпіталізували у Святошинському районі та двох - у Шевченківському.

Також вибухом пошкоджена будівля станції метро "Лукʼянівська". Станція працює як укриття. Поїзди прослідують станцію без зупинки.

Кличко повідомив вже про 7 госпіталізованих у столиці.

За словами мера міста, 5 із них - у Шевченківському районі. Медики працюють на місці виклику.

Харків

Попередньо Харків обстрілювали двома видами ракет - С-300 та Х-22. Відомо про три хвилі атак по місту, яке масовано обстрілюють окупанти.

Попередньо є прильоти по Київському та Холодногірському районах, але інформація уточнюється. Також в місті є певні проблеми з подачею електрики для транспорту. Тож поки ж задіяли тролейбуси на автономному ходу.

За словами начальника ГУНП України в Харківській області Володимира Тимошка, в Харкові окупанти пошкодили будівлю лікарні в Київському районі.

Наразі відомо про щонайменше 8 поранених у місті, а також одного загиблого - це чоловік 35 років.

У місті нарахували 22 "прильоти". Зафіксовані пошкодження цивільної інфраструктури міста: медична установа, склади, цивільні підприємства.

Дніпро

У Дніпрі повідомляли про низку вибухів. За даними ЗМІ, під час атаки в декількох районах міста сталися пожежі, а також горить один з торговельних центрів.

Тим часом "Суспільне" повідомило, що через ракетний удар у Дніпрі пошкоджено пологовий будинок. Зокрема у будівлі медзакладу вибиті вікна.

Мер міста Борис Філатов повідомив про загиблих та постраждалих внаслідок атаки, але подробиць не навів.

Конотоп

У Сумській області ворог завдав, попередньо, ракетний удар по Конотопу.

Внаслідок обстрілу травмовано три людини, пошкоджено багатоквартирний будинок, СТО. Сталось загоряння автомобіля.

Львів

Ще під час пізньої вечірньої атаки, попередньо, понад 10 "Шахедів" атакували Львівську область. Внаслідок чого сталося загоряння у на обʼєкті критичної інфраструктури у Львові.

Пізніше, вже під час атаки ракет, у Львові пролунали вибухи.

За попередньою інформацією від ОВА, є влучання у житловий будинок у Львові та постраждалі.

В одному з ліцеїв міста почалася пожежа. Ймовірно - через падіння уламків ракети.

Мер Садовий показав наслідки ракетної атаки на Львів.

Фото: наслідки атаки на Львів (t.me/andriysadovyi)

За його словами, вибуховою хвилею пошкоджено житлові будинки. Є постраждалі. На місці працюють оперативні служби.

Одеса

Внаслідок падіння уламків збитого силами ППО дрона пошкоджень зазнала багатоповерхівка в Одесі, спалахнула пожежа, повідомив очільник Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

Згодом у Державній службі з надзвичайних ситуацій повідомили, що рятувальники оперативно ліквідували пожежу. Постраждалих немає, мешканцям будинку була надана психологічна допомога.

Росія випустила по Україні все, окрім "Калібрів"

За словами речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, окупанти використовували "Кинджали", балістику, С-300, крилаті ракети, БПЛА, Х-22 або Х-32. Близько 18 стратегічних бомбардувальників запускали Х-101/Х-505.

"Стільки цілей одночасно на нашому моніторі, ми ще не бачили", - зауважив Ігнат.

Чим атакували Росіяни

Нагадаємо, що атака України почалася з нальоту "Шахедів". За даними Генштабу ЗСУ, сили ППО збили 18 із 22 дронів, які ворог застосував минулої доби пізно ввечері.

Після чого вже поточної доби російські окупанти вдавалися до ракетного та авіаційного ударів по Україні. Спочатку ворог запускав ракети Х-22. Пізніше Росія використала Ту-95 для масованої ракетної атаки по Україні (завдяки яким агресор може випускати крилаті ракети Х-101, Х-555). Крім того, стало відомо, що ворог підняв у повітря МіГ-31К, який може нести аеробалістичні ракети "Кинджал".

До слова, в останнє ворог атакував Україну з використанням бомбардувальників Ту-95 8 грудня 2023 року. Росія зробила це після паузи у 79 днів. Під прицілом опинилась столиця також ворог поцілив у інфраструктурний об'єкт у Дніпропетровській області.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.