ua en ru

Україна отримала аварійну допомогу від Румунії через дефіцит електроенергії

Україна отримала аварійну допомогу від Румунії через дефіцит електроенергії Фото: Україна отримала аварійну допомогу від Румунії через дефіцит електроенергії (Getty Images)

Україні вчора, 27 травня, увечері довелося розпочати імпорт електроенергії з Румунії. Причиною став дефіцит потужності електростанцій у країні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Укренерго" у Facebook.

У компанії наголосили, що нічна атака дронів не викликала нових пошкоджень в енергетичній інфраструктурі магістральних мереж. Але у системі спостерігається дефіцит електроенергії.

"Вчора, 27 травня 2023 р. з 21:00 до 22:00 для покриття вечірнього піку споживання енергосистема України брала аварійну допомогу від енергосистеми Румунії. Причиною використання аварійної допомоги була нестача загальної потужності українських електростанцій. Імпорт зі Словаччини проводився, але у вечірній час ", - сказано у повідомленні.

В "Укренерго" уточнили, що аварійна допомога - ситуативний захід швидкого реагування для балансування енергосистеми.

"Поки що електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів, але у вечірні години просимо споживати електроенергію бережливо. Експорт, як і вчора, не виробляється", - додали в компанії.

Ситуація з електроенергією

Варто зауважити, що в Україні влітку традиційно проводять ремонтну кампанію атомних енергоблоків. На цьому фоні в системі може виникати дефіцит електроенергії.

При цьому виконавчий директор ДПЕК Дмитро Сахарук уже прогнозує, що взимку у нашій країні можуть знову повернути планові відключення світла. Це з тим, що енергетична система досі не відновилася після масованих атак Росії.

Тим часом на Львівщині оновили планові графіки відключень світла на літній період. Застосовувати їх поки що не планують.