ua en ru

В Туреччині завершилося голосування на виборах президента

В Туреччині завершилося голосування на виборах президента Фото: президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган (GettyImages)

Сьогодні, 14 травня, у Туреччині пройшли президентські вибори.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Hurriyet.

Понад 191 тисяча виборчих скриньок було встановлено в 973 округах і 1094 окружних виборчих комісіях по всій Туреччині. Вже о 17:00 завершилось голосування, що розпочалось по всій Туреччині о 08:00 ранку.

Якщо в першому турі не буде досягнуто абсолютної більшості дійсних голосів, діятиме календар виборів, підготовлений для другого туру президентських виборів, які відбудуться 28 травня.

Для обрання одному із претендентів у першому турі необхідно набрати понад 50% голосів. В іншому випадку призначається другий тур, куди виходять два кандидати, які отримали найбільшу підтримку виборців.

Хто балотувався на пост президента

Всього на посаду голови Туреччини претендували 4 кандидати.

Крім президента Реджепа Тайїпа Ердогана, свою кандидатуру висунув глава РНП Кемаль Киличдароглу, лідер націоналістичного альянсу Сінан Оган і кандидат від Партії Батьківщини Мухаррем Індже - головний суперник Ердогана на виборах 2018 року. Однак Індже 11 травня оголосив про зняття своєї кандидатури.

Головний опонент Реджепа Таїпа Ердогана – 74-річний Кемаль Киличдароглу, депутат турецького парламенту з 2002 року. Очолює Республіканську народну партію - найстарішу у Туреччині, лідером якої був і засновник сучасної Республіки Мустафа Кемаль Ататюрк.

Детальніше про президентську кампанію в Туреччині, передвиборні розклади, ймовірність зміни влади й про те, що це може означати для України - можна прочитати в матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.