ua en ru

Центробанк РФ збирає позачергову нараду через обвал рубля

Центробанк РФ збирає позачергову нараду через обвал рубля Фото: Центробанк РФ збирає нараду через обвал рубля

Центральний банк РФ збере у вівторок, 15 серпня, надзвичайну нараду через падіння рубля, який сягнув відмітки 101 рубль за долар.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Зазначається, що після 10:30 проголосять заяву щодо ключової ставки, яка зараз знаходиться на рівні 8,5%. Наразі ж російська валюта ослабла на 27% відносно старту року, перевищивши в понеділок позначку 101 рубль за долар.

Аналітики видання зазначають, що за їхніми оцінками, Центробанку РФ доведеться піднімати ставку до 10%, а витрати федерального бюджету мають надалі бути в межах бюджетної стелі.

"Рубль може виграти від вищих цін на сиру нафту, але внутрішня монетарна політика залишатиметься більш надійним якорем для валюти", - зазначає видання.

Обвал рубля

Російський валютний ринок працює в режимі жорстких обмежень з початку повномасштабного вторгнення в Україну. Однак минулого року курс долара зміцнився через внутрішнє врегулювання з 80 до 74 рублів. Останніми ж тижнями рубль почав стрімко падати, перетнувши 12 серпня відмітку у 100 рублів за долар.

Водночас, Центральний банк оголосив, що припинить купувати іноземну валюту на внутрішньому ринку в рамках бюджетного механізму, який був запроваджений для захисту економіки від коливань цін на сировинні товари. Рішення спрямоване на "зниження волатильності фінансових ринків".

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.