ua en ru

Теплі спогади Зінченка та Довбика. Як збірна України раніше Боснію перемагала

Теплі спогади Зінченка та Довбика. Як збірна України раніше Боснію перемагала Фото: Микола Шапаренко (в центрі) двічі грав проти боснійської збірної (facebook.com/uafukraine)

Національна команда України позмагається зі збірною Боснії і Герцеговини за вихід у фінал плей-офф Ліги націй, перемога в якому дасть можливість зіграти на чемпіонаті Європи 2024 року.

Коротко про історію протистоянь збірної України з балканськими "драконами" – в матеріалі РБК-Україна.

За три десятиліття виступів на міжнародній арені турнірні шляхи української головної команди та боснійської збірної перетиналися лише одного разу. Національні футбольні ансамблі потрапили до однієї групи в кваліфікації перед чемпіонатом світу-2022. Український Львів і боснійська Зеніца прийняли ті поєдинки.

Головним фаворитом кваліфікаційного квінтету D були збірна Франції. Натомість Україна, Фінляндія, Боснія і Герцеговина виглядали приблизно рівними претендентами на підсумкове друге місце та путівку в плей-офф. Українці стартували з нічиєї проти французької збірної на виїзді, а от конкурент не виявили сильнішого в Гельсінкі.

Та далі "синьо-жовті" підхопили синдром нічиїх. Збірна України звела внічию 5 (!) поєдинків поспіль і несподівано стала аутсайдером перегонів за другу сходинку. А ще пережила зміну головного тренера – замість Андрія Шевченка команду очолив Олександр Петраков. Утім, змогла переламати негативний сценарій та з двома перемогами та ще однією нічиєю випередила і фінів, і боснійців.

Вирішальні два матчі українська збірна провела якраз проти Боснії і Герцеговини восени 2021 року. "Синьо-жовті" зуміли оформити швидкий м'яч на "Арені Львів". Степаненко кинув Циганкова в прорив ліворуч у штрафному майданчику балканських "драконів", а той прострілив уздовж воріт, і Ярмоленко в дотик відправив м'яч у сітку. Та в другому таймі боснійці відігралися, коли оборона збірної України не встежила за Ахмедходжічем – 1:1 у підсумку.

Теплі спогади Зінченка та Довбика. Як збірна України раніше Боснію перемагала

Фото: Руслан Маліновський боснійцям ще не забивав (facebook.com/uafukraine)

Друге побачення команд припало на останній тур. Ситуація була вкрай простою і складною водночас. Україна зобов'язана була перемагати збірну Боснії і Герцеговини на виїзді та сподіватися на домашню поразку фінів від Франції. Матчі розпочалися паралельно, а після першої половини і в Гельсінкі, і в Зеніці на табло горіли "нулі".

Першою хід зробила українська команда. На 59-й хвилині Зінченко вчасно підключився до атаки "синьо-жовтих" і фактично розстріляв ворота балканців. А згодом закріпив перевагу команди Петракова Довбик, який утік на побачення з голкіпером Васілем після передачі Шапаренка з центра поля і впевнено реалізував вихід віч-на-віч.

Зрештою, збірна України фінішували вище боснійців і фінів. А після повномасштабного вторгнення РФ до України навіть поїхала грати плей-офф за вихід на Мундіаль. Утім, емоцій вистачило лише для перемоги над Шотландією, а от збірній Уельсу тоді поступилися з прикрим голом Бейла-Ярмоленка та пролетіли повз ЧС-2022.

Парадокс, але поруч із мізерною кількістю матчів на рівні національних команд, молодіжні збірні України та Боснії і Герцеговини взагалі ніколи не грали – ані офіційних, ані товариських поєдинків. Лише на рівні U-19 "синьо-жовті" та балканські "дракони" перетиналися 4 рази. Перевага на боці українців – 3 перемоги, 1 нічия. Останнє побачення команд датоване 2015 роком. Тоді у кваліфікації до чемпіонату Європи Україна U-19 перемогла завдяки дублю Гуцуляка (3:1), який потрапив до основної обойми команди Реброва на прийдешній матч 21 березня...