ua en ru

Суд Ірану виніс вирок 10 військовим у справі про авіакатастрофу літака МАУ під Тегераном

Суд Ірану виніс вирок 10 військовим у справі про авіакатастрофу літака МАУ під Тегераном Фото: Суд Ірану виніс вирок 10 військовим у справі про авіакатастрофу літака МАУ під Тегераном (telegram OP.UA)

Суд Ірану засудив 10 військовослужбовців сил протиповітряної оборони країни до тюремного ув'язнення за участь у збитті українського пасажирського літака авіакомпанії МАУ поблизу Тегерана 2020 року.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на офіційний портал новин судової системи Ірану Mizan Online.

Військовослужбовців засудили до тюремного терміну від одного до 13 років. Вироки було винесено після 20 судових слухань і "детального розслідування" протягом трьох років.

Головний обвинувачений у цій справі, названий "командиром системи оборони Тор М-1", був засуджений до трьох років тюремного ув'язнення за ненавмисне вбивство 176 пасажирів і членів екіпажу, які перебували на борту рейсу PS752 літака МАУ. Йому дали ще 10 років за ігнорування протоколу та "масштаб наслідків своїх дій".

Нагадаємо, 8 січня 2020 року український рейс PS752 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" був збитий іранськими військовими під час вильоту з Тегерана. Літак був уражений двома іранськими ракетами. Жертвами катастрофи стали 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, зокрема громадяни України.

Крім того, 7 липня 2022 року стало відомо, що авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України" подала позов проти Ірану за збитий пасажирський літак над Тегераном.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.