ua en ru

Стало відомо, скільки ще установок Caesar отримає Україна від Франції

Стало відомо, скільки ще установок Caesar отримає Україна від Франції Фото: Україна отримає нові установки Caesar (Сухопутні війська ЗСУ)

Україна підписала кілька контрактів із військовими компанії із Франції. Один із них стосується додаткових самохідних артилерійських установок Caesar

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на французьке видання Ouest France.

Повідомляється, що в рамках угод холдинг KNDS поставить Україні ще шість самохідних гаубиць Caesar. Також підписано контракт на забезпечення довгострокової підтримки цих САУ шляхом надання запасних частин. Ця угода стосується і запчастин на "колісні танки" AMX-10RC.

Домовленості з французькою компанією CEFA передбачають постачання 8 автомобілів-амфібій для подолання водних перешкод. А представники компанії Delair підписали контракт із Міністерством оборони України на поставки дронів (тип не уточнюється).

У той же час компанії Thales та Turgis & Gaillard домовилися про спільну розробку дронів з українською стороною. Крім того, CEFA поставить перші 8 роботів розмінування.

Що відомо про Caesar

Це 155-мм самохідна артилерійська установка, розроблена та вироблена французькою фірмою Nexter. Поставляється в Україну з 2022 року, загалом відомо про близько 20 одиниць на озброєнні ЗСУ.

Має ефективну дальність вогню до 42 км. Може використовувати весь асортимент 155 мм снарядів НАТО, у тому числі касетні. Швидкострільність - 6 снарядів за хвилину. Система керування вогнем FAST-Hit (автоматизована) із прив'язкою до GPS.