ua en ru

США позбавили Росію статусу країни з ринковою економікою

США позбавили Росію статусу країни з ринковою економікою Фото: США позбавили Росію статусу ринкової економіки (Getty Images)

Міністерство торгівлі США відкликало у Росії статус країни із ринковою економікою.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Таке рішення ухвалено через широке втручання держави в російську економіку і дає можливість застосувати антидемпінгове законодавство США для усунення ринкових спотворень, спричинених цим втручанням, заявили в міністерстві.

Щоб отримати у США статус країни з ринковою економікою, держава має відповідати певним критеріям, прописаним в американському законі про тарифи, прийнятому в 1930 році.

Росія була визнана США країною з ринковою економікою у 2002 році. На країни з таким статусом не поширюється низка американських зовнішньоторговельних обмежень.

Наприклад, щодо них складніше запровадити антидемпінгові мита. Крім того, статус держави з ринковою економікою відіграв визначальну роль при вступі РФ до Світової організації торгівлі (СОТ) у 2012 році.

У 2021 році міністерство торгівлі США вперше за майже 20 років розглядало можливість позбавити Росію статусу країни з ринковою економікою, проте цей статус був підтверджений.

Раніше Рада Організації американських держав (ОАД) ухвалила рішення позбавити Росію статусу постійного спостерігача при організації.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.