ua en ru

Сприяла російській агресії: українці дали оцінку УПЦ МП

Сприяла російській агресії: українці дали оцінку УПЦ МП Фото: УПЦ Московського патріархату сприяла російській агресії (Віталій Носач, РБК-Україна)

Дві третини українців (66%) погоджуються з тим, що УПЦ Московського патріархату сприяла російській агресії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані опитування Центру Разумкова та Фонду "Демократичні ініціативи".

За даними опитування, понад 50% у кожному регіоні України вважали діяльність цієї структури чинником, що сприяв російському вторгненню, тоді як до 18%, залежно від регіону, не погоджуються з цим.

Сприяла російській агресії: українці дали оцінку УПЦ МП

Як зазначають соціологи, ставлення до Майдану як до події сучасної історії пов’язано й з інтерпретацією діяльності УПЦ МП. Серед тих, хто підтримує Революцію Гідності, абсолютна більшість (76%) погоджуються з тим, що діяльність УПЦ МП сприяла російській агресії. Натомість серед тих, хто не підтримує Майдан, близько половини толерантно ставляться до діяльності УПЦ МП.

Сприяла російській агресії: українці дали оцінку УПЦ МП

Опитування проведене Центром Разумкова та Фондом "Демократичні ініціативи" з 23 по 30 березня 2023 року серед 2017 респондентів. Опитування проводилося методом особистого інтерв'ю (face-to-face) в усіх регіонах України, за винятком окупованих Росією територій. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.