ua en ru

Скандал з учасником "зернового коридору" GNT Group є вкрай небезпечним для інвестклімату України, - експерт

Скандал з учасником "зернового коридору" GNT Group є вкрай небезпечним для інвестклімату України, - експерт Фото: скандал з учасником "зернового коридору" GNT Group є вкрай небезпечним для інвестклімату України (прес-служба)

GNT Group, що вже понад місяць знаходиться в конфлікті з американськими кредиторами, попри всі заходи щодо стягнення, ініційовані кредиторами, створила схему по виведенню майна з власності боржників для запобігання звернення стягнення кредиторами.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на директора Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталія Кулика.

За даними Кулика, ситуація є вкрай небезпечною для інвестклімату України і, попри всі спроби власників GNT Group приховати її, у відкритих реєстрах та сайтах все ж таки вдалося відслідкувати їхні неправомірні дії.

Зокрема, як стверджує експерт, компанії, підконтрольні Грозі та Науменку, а саме - ТОВ "Ферко" та ТОВ "Вторметекспорт" - взяли кредит на $17,5 мільйонів у банка "Південний", передавши йому в іпотеку/заставу майно компаній Групи GNT, в тому числі, половину зернового терміналу в Одеському порту.

У січні 2023 року банĸ "Південний" ініціював процедуру звернення стягнення, серед іншого, на половину зернового терміналу компанії "Олімпекс Купе", що належить Групі GNT. Відповідно до публічних даних, на групу GNT (Олімпекс Купе) припадає перевалка лише близько 1 мільйона тонн зерна із загального обсягу, який перевозиться через Зерновий коридор, - 21 млн тонн., тобто менше 5% від обсягу перевалки.

Посилаючись на ці приховані кредити, банĸ "Південний" здійснив звернення стягнення на половину зернового терміналу, не дочеĸавшись 30-денного строĸу після отримання повідомлень боржниĸом і заставодавцем, що є грубим порушенням закону.

Ціна продажу сĸлала 156 млн грн, тобто $3,6 млн, в той час як самі С.Гроза та В.Науменко оцінювали вартість терміналу у сотні мільйонів доларів. Поĸупцем стала ĸомпанія ТОВ "Санолта Корм" з Групи Sunolta, що також пов’язана з групою GNT.

Разом з переоформленням прав на частину терміналу одеський реєстратор без вагань переоформив і права на земельні ділянки в одеському порті, орендованими "Олімпекс Купе" у обласної ради. За словами топ-менеджера Argentem Creek Partners, група GNT неодноразово заявляла американським кредиторам, що не здійснювала ніяких торгових операцій щонайменше з квітня 2022 року по червень 2022 року, проте офіційні дані, отримані в рамках кримінального провадження, показують, що ТОВ "Ферко" з GNT активно торгувала, а саме: за цей період (квітень-червень 2022 року) експортувала соняшникову олію, насіння соняшника та шрот соняшниковий на мільйони доларів США, в тому числі через операції з компаніям з групи "Санолта".

На думку експерта, дії власників GNT Group загрожують подальшим розчаруванням тих поодиноких великих інвесторів, які колись повірили у потенціал українського агросектору, а також доводить ситуацію до політичного рівня.