ua en ru

"Ситуація складна". Зеленський назвав умови проведення виборів в Україні під час війни

"Ситуація складна". Зеленський назвав умови проведення виборів в Україні під час війни Фото: Володимир Зеленський, президент України (president.gov.ua)

Президент України Володимир Зеленський допустив проведення виборів під час режиму воєнного стану за умов зміни законодавства та забезпечення безпеки для учасників голосування.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на заяву глави Української держави в інтерв'ю Sky TG24.

"Ситуація складна, але вибори в Україні можуть відбутися, якщо парламенту вдасться вирішити всі завдання забезпечення доступу до голосування", - сказав Зеленський.

При цьому президент наголосив на важливості організації виборів безпечним для громадян способом, щоб вони не піддавалися атакам під час повномасштабної військової агресії РФ.

"У нас є це завдання, але якщо нашій країні вдасться внести зміни до законів, то в Україні відбудуться вибори", - зазначив він.

Питання про проведення виборів під час війни

Нагадаємо, що в Україні 29 жовтня мали відбутися вибори до Верховної Ради, проте під час дії воєнного стану така можливість заборонена законом. Також уже 2024 року наприкінці березня мають відбутися президентські вибори.

Ще в серпні сенатор США Ліндсі Грем заявив, що в Україні в 2024 році мають відбутися вибори, незважаючи на введений військовий стан.

Президент України Зеленський розповів, що готовий провести вибори, якщо союзники нададуть Україні відповідну допомогу. Зокрема, йдеться про 5 млрд і про західних спостерігачів, у тому числі і в окопах.