ua en ru

Шведська прокуратура озвучила основний сценарій підриву "Північного потоку"

Шведська прокуратура озвучила основний сценарій підриву "Північного потоку" Фото: "Північний потік" підірвали державні структури, а не приватні українські (Getty Images)

Основним сценарієм підриву російських газопроводів Nord Stream у вересні минулого року є причетність державних структур. Приватна ініціатива можлива лише в теорії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на коментар шведського прокурора Матса Юнгквіста агентству Reuters.

За його словами, причетність незалежної групи є малоймовірною.

"Є певні компанії, які мають певні спеціальні завдання, що означає, що вони теоретично можуть виконувати це. Ми нічого не виключаємо, але те, що за цим прямо чи хоча б опосередковано стоїть державний агент, - це, звичайно, наш абсолютно основний сценарій з огляду на всі обставини", - розповів він.

Юнгквіст сказав, що слідчі змогли визначити, який тип вибухової речовини був використаний, і що це виключає "значну кількість дійових осіб", але відмовився назвати вибухову речовину, пославшись на розслідування.

За його словами, встановити, хто саме це зробив, буде досить складно, а пошук виконавців утруднений.

"Люди, які це зробили, мабуть, знали, що залишать докази, і, мабуть, подбали про те, щоб докази вказували не в одному напрямку, а в кількох напрямках", - додав він.

В офіційній заяві Матса Юнгквіста на сайті шведської прокуратури йдеться, що розслідування вибухів на газопроводах "Північний потік 1 і 2" триває, але це складне розслідування та складна справа.

Розслідування проводиться Службою безпеки Швеції під керівництвом державного прокурора відділу національної безпеки прокуратури Швеції.

"Ми сподіваємося, що зможемо підтвердити, хто вчинив цей злочин, але слід зазначити, що це, ймовірно, буде складно з огляду на обставини", - йдеться у заяві Юнгквіста.

За його словами, інцидент став відкритою ареною для різних спроб впливу. "Ці версії не впливають на поточне розслідування, яке ґрунтується на фактах та інформації, отриманої в результаті аналізу, огляду місця злочину та співпраці з владою Швеції та інших країн", - додав він.

Раніше шведське слідство змогло підтвердити, що йдеться про підрив. Аналізи предметів, вилучених під час огляду місця злочину, виявили сліди вибухових речовин у кількох оглянутих сторонніх предметах.