ua en ru

Шуляк розповіла про перспективи навчання держслужбовців

Шуляк розповіла про перспективи навчання держслужбовців Фото: голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк (facebook.com/el.shuliak)

В Україні потрібно підвищувати рівень професійної освіти держслужбовців. Через курс на євроінтеграцію та надзвичайно великі обсяги додаткових завдань, які спричинило російське вторгнення.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голову партії "Слуга народу" Олену Шуляк.

"Досить довго в українському суспільстві був поширений стереотип про те, що деяким професіям не треба вчитися. На щастя, це змінюється і ми потроху впускаємо в наше життя концепцію "безперервної освіти". Зокрема, і на публічній службі, адже через відсутність знань, як це правильно робити, у наших держслужбовців подекуди негативна репутація. Це потрібно змінювати", - зазначила нардеп.

Вона наголосила - у 2017 році Кабмін затвердив Концепцію реформування системи професійного навчання державних службовців, яке протягом 2018-2022 років здійснювалось на принципах безперервності, обов’язковості та практикоорієнтованості. Але пандемія і війна завадили повноцінній реалізації реформи, тому зараз важливо повернутись до прийнятого раніше курсу.

Таке навчання, підкреслила Шуляк, - одна з умов української євроінтеграції. Тому важливо долучитися до європейських програм навчання публічному управлінню, максимально залучати у нього практиків, ліквідовувати прогалини у знаннях європейських законодавства і управління, а також забезпечити навчання іноземним мовам - як англійської, так і французької.

Нагадаємо, зараз триває навчання державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та суддів адміністративних судів положенням закону України "Про адміністративну процедуру", який набуде чинності 15 грудня 2023 року.

Внесення змін до чинного законодавства для імплементації положень даного закону суттєво позначиться на відносинах органів влади з громадянами та бізнесом.