ua en ru

"Шахтар" призначив нового тренера-іноземця: хто він такий

"Шахтар" призначив нового тренера-іноземця: хто він такий Фото: Маріно Пушіч повернеться до ролі головного тренера (Getty Images)

Керівництво донецького "Шахтаря" знайшло нового постійного керманича команди. Ним став Маріно Пушіч із роттердамського "Фейєнорда".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на офіційний сайт клубу.

52-річний фахівець очолить "гірників" замість Даріо Срни. Спортивний директор став в. о. головного тренера "Шахтаря" після звільнення Патріка ван Леувена.

Пушіч підписав із українським грандом контракт на 3 роки. Заради роботи з "Шахтарем" він покинув Ередивізі. Там упродовж останніх чотирьох років він працював асистентом Арне Слота в АЗ "Алкмаар" і "Фейєнорді". З роттердамцями він став чемпіоном Нідерландів у сезоні 2022/23.

Перший повноцінний матч на чолі "гірників" нідерландець проведе в Кубку України. На 30 жовтня запланований поєдинок 1/4 фіналу турніру проти сумської "Вікторії". У протистоянні ж із "Барселоною" у Лізі чемпіонів Пушіч допомагатиме Срні.

Хто такий Маріно Пушіч

Уродженець боснійського Мостара, виховувався в академії місцевого "Вележа" та белградської "Црвени Звезди". З початком війни в Боснії переїхав до Нідерландів.

На професіональному рівні фактично не виступав, окрім нетривалого періоду в бельгійському "Ейпені" в середині 90-х. Захищав кольори аматорських колективів Нідерландів, а згодом перейшов у футзал. Там розпочав і тренерську кар'єру.

Перший досвід у великому футболі – робота в 2010-2013 рр. тренером "Вітесса" U-19. Згодом працював асистентом у "Бреді", бакинському "Інтері" та "Твенте". У жовтні 2017-го та навесні наступного року був в. о. керманича команди з Енсхеде. Перед сезоном 2018/19 очолив "Твенте" на постійній основі.

На чолі "Тюккерс" упевнено виграв Еерсте Дивізі, але працювати в Ередивізі Пушічу шансу не надали. Тоді він приєднався до тренерського штабу Слота в АЗ, а потім перейшов разом із ним до "Фейєнорда".