ua en ru

Сейм обрав президентом Латвії главу МЗС Рінкевичса: що про нього відомо

Сейм обрав президентом Латвії главу МЗС Рінкевичса: що про нього відомо Фото: Едгар Рінкевич (Getty Images)

Депутати Сейму Латвії обрали президентом Латвії багаторічного міністра закордонних справ Едгарса Рінкевичса, висунутого прем'єрською партією "Нова Єдність". Він обійматиме цю посаду в наступні чотири роки.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Delfi.

У своїй промові в Сеймі Рінкевичс сказав, що сьогодні тим маленьким хлопчикам і дівчаткам, які тільки мріють здобути медалі на чемпіонаті світу або стати президентом, здається, що це, напевно, маломожливе. Але насправді - все можливо.

Привітання Зеленського

Президент України Володимир Зеленський привітав Рінкевичса з обранням президентом Лавтвії. "Щирі вітання справжньому другові України Едгарсу Рінкевичсу з обранням президентом Латвійської Республіки. Налаштований на продовження тісної й партнерської співпраці на благо наших народів, заради спільної перемоги цінностей свободи та демократії, миру для України та Європи", - написав Зеленський в Twitter.

Біографія Рінкевичса

Едгарс Рінкевичс народився в Юрмалі 1973 року. 1995 року захистив ступінь бакалавра на Історико-філософському факультеті Латвійського університету. Крім рідної латиської, добре володіє англійською та російською мовами, добре - французькою.

Починав кар'єру журналістом Латвійського радіо, вже тоді, 1993-1994 років, спеціалізувався на темі зовнішньої політики та міжнародних відносин.

З 1995 року - кар'єра у Міністерстві оборони. З 2008 по 2011 рік - керівник Канцелярії президента Валдіса Затлерса.

У 2011 році став міністром закордонних справ в уряді Валдіса Домбровскіса ("Нова Єдність"). З того часу - незмінний глава МЗС у різних урядах.

У листопаді 2014 року Едгарч Рінкевичс зробив камінг-аут і став першим політиком в історії Латвії, який відкрито визнав свою гомосексуальну орієнтацію.

За підсумками останніх виборів у Сейм Рінкевичс став одним із найпопулярніших політиків країни, отримавши 35 072 плюси виборців. У прем'єр-міністра Кріш'яніса Каріньша - 35 013 плюсів.

Вважають, що Рінкевичс представляє більш модерністське, ліберальне крило "Нової Єдності".

Повноваження президента

Латвійська Республіка є парламентською державою. Основними завданнями президента є представництво Латвійської Республіки на міжнародному рівні з метою забезпечення політичної стабільності в країні.

Президент має право законодавчої ініціативи, тобто, він може подати до парламенту проект закону. Президент має право скликати і проводити екстрені засідання уряду, а також прохати про проведення позачергових сесій Сейму. Він є верховним головнокомандувачем збройних сил Латвії.